OROSZVILAG.HU


Újra a Sahtar Ukrajna ura

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-05-09 15:05:13  |  
Zelei Dávid

Újra a Sahtar Ukrajna ura

A tavalyi Dinamo-győzelem után idén a Sahtar Donyeck visszaszerezte az ukrán bajnoki trófeát a szerdai "aranymeccsen"

Nemcsak hazánkban rendeztek aranycsatát a héten: Ukrajnában a Sahtar Donyeck és a Dinamo Kijev csatája az utolsó előtti, 29. fordulóban valóban eldöntötte a bajnoki cím sorsát. A szezon előtt házi gólkirályát (Alijev immár az orosz Premjer Liga vonatkozó listáját vezeti) elvesztő, de egy legendáját (Sevcsenko) hosszú idő után visszanyerő kijeviek elsöprően kezdték a szezont, első tizenegy meccsükön mindössze egyszer vesztettek pontot (két forduló után 11-0-s gólkülönbséggel álltak), s miután a mostani meccs „odavágóján”, a 14. fordulóban a második félidő elején mutatott szenzációs negyedórával, Sevcsenko két gólpasszával,  Milevszkij két és Jarmolenko egy góljával 3-0-ra győzött a Dinamo, úgy tűnt, megvédhetik címüket Valerij Gazzajev edzőfejedelem fiai.

 Újra a Sahtar Ukrajna uraÚjra a Sahtar Ukrajna ura

A szezon során azonban kiderült, az aranyért folytatott csatában apró botlások sem férnek bele:  mint kiderült, az addig veretlen Shaktarnak ez volt a szezonban az utolsó veresége, sőt, az utolsó előtti pontvesztése: a következő tizennégy meccsből csak egyet adtak döntetlenre Willianék, miközben a Dinamo a Sahtar-meccs előtt kikapott a végül kieső Zakrapatye Uzsgorodtól,  a bajnokság finisében pedig a Karpaty Lvivtől (utóbbi meccs után a dühödt kijevi szurkolók dobálózni kezdtek a meccs után, s felmerült Gazzajev lemondása is), miközben öt döntetlent is megengedett magának – mint kiderült, ez luxus volt. A szerdai szuperrangadó előtt pontosan egygyőzelemnyi előnye volt a Rinat Ahmetov által pénzelt egykori bányászgárdának, így a jobb gólkülönbséggel rendelkező Dinamo adott esetben élre állhatott volna. Nem volt jó ómen, hogy a Dinamo kispadján ülő Valerij Gazzajev eddig mindkét aranymeccsét elbukta Oroszországban (az Alanyija trénereként 1996-ban a Szpartak, a CSZKA edzőjeként 2002-ben a Lokomotiv ellen), s a legerősebb keretével kiálló Sahtarral szemben a Dinamóból Leandro és Roman Jeremenko is hiányzott. Javarészt a Sahtar pártján állt a Donbass-arénába összegyűlt 52 ezer néző is, így a részrehajlás gyanújának elkerülése végett meghívott olasz Tagliavento játékvezető sípszavának felharsanásakor talán kevesen jósoltak fővárosi győzelmet a semlegesek közül.

 Újra a Sahtar Ukrajna ura

Ennek megfelelően a Sahtar  kezdte élénkebben a csatát, s az első negyedóra végén Srna jobboldali beadását ketten is belőhették volna – végül Ilsinho passzolt az elfekvő Sohkovszkij mellett az üres kapuba. A Dinamo több helyzetet is kialakított még az első félidő során, de Milevszkij, Ninkovics és Mihalik helyzete sem találta meg az utat Pjatov hálójába. A második félidőben a Dinamo nagy erőket mozgósított a győzelem érdekében (a döntetlen minimális esélyt biztosított volna Seváéknak, lévén a Tavrija Szimferopolnak a záró fordulóban  le kellett volna győznie hozzá a Sahtart, úgy, hogy a Dinamo is nyer a Metalurg Zaporizsja ellen), nagyobb helyzetei mégis Mircea Lucescu csapatának voltak: a gyors brazilok pillanatok alatt felértek a kitámadó fővárosiak kapuja elé, aminek eredménye egy kapufa (Douglas Costa) számtalan helyzet és egy tizenegyes lettek. A Luiz Adriano felvágásáért megítélt büntetőt ugyan Jadson kihagyta (a végig remekül védő Sohkovszkij kapufára tolta a brazil bivalyerős löketét), a hátralévő időben azonban már nem sikerült egyenlítenie a kijevi gárdának, így a tavaly elvesztett bajnoki cím visszakerült Donyeckbe – kétség nem fér hozzá, megérdemelten (videoösszefoglaló a meccsről itt). Tavaly a nemzetközi kupával járó többletterhelést (a Sahtar ugyebár UEFA-kupa győztes lett) nem bírta a Lucescu-gárda, idén azonban egy Gera-találatnak is köszönhetően kiesett az EL-ből, így több ereje maradt a hajrára – ez döntött.

A narancssárga-feketék ötödször lettek ukrán bajnokok, ezzel rögtön a Bajnokok Ligája csoportkörébe kvalifikálták magukat. A Dinamo a selejtezőből küzdheti fel magát ugyanide, az EL-ben a Metaliszt Harkiv és a Dnipro helye biztos. Utóbbiakhoz május 16-án csatlakozik a Tavrija Szimferopol – Metalurh Donyeck kupadöntő győztese. Az élvonal biztos kiesője a már említett Zakrapatye Uzsgorod, őt a Csernomorec Ogyessza  vagy a Krivbasz Krivij Rih követi majd a mélybe. Helyükre a másodosztályú bajnok Szevasztopol és a Volin Luck érkezik majd.  

 

Cimkék: futball, ukrán bajnokság, sevcsenko
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat