OROSZVILAG.HU


Nem ismétlődik a tavalyi döntő: Szafina kiesett

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-05-26 14:50:06  |  
Zelei Dávid

Nem ismétlődik a tavalyi döntő: Szafina kiesett

A "Forever young" a sláger a Roland Garroson, miután a negyvenhez közelítő Date Krumm legyőzte a tavalyi második Szafinát

Kedden lezárultak az első kör mérkőzései a Roland Garroson. A játéknapon négy orosz kiemelt is pályára lépett, a legelőkelőbben rangsorolt Dinara Szafina pedig egyúttal elkezdhet készülni a párosküzdelmekre is – az egyéniben ugyanis kiesett.

A nem is oly régi világelső kiesésének szenzációját szolgáltatja, hogy ellenfele, a világranglista-72. japán Date Krumm Kimiko szeptemberben negyven éves lesz, már 1989-ben indult Grand Slam-tornán (ekkoriban Szafina a kiscsoportba iratkozhatott az oviban), és 1996-ban már visszavonult egyszer (tán épp, miközben a távolban a kis Dinarától a szorzótáblát kérdezték ki), hogy aztán 2008-ban 12 év után, csaknem 38 évesen visszatérjen. Date Krummnál mindössze egy idősebb játékosnak sikerült mérkőzést nyernie a Roland Garroson (1985-ben Virginia Wade), s mostantól ő a legidősebb játékos, aki top 10-est vert (Billie Jean Kinget megelőzve). Pedig milyen közel állt ahhoz, hogy pakolhassa a rakettjeit! A nem épp jó formában teniszező Szafina sima 6:3-ra nyerte az első szettet, a harmadikban pedig 4:1-re is vezetett, akkor azonban a fizikálisan nem épp szuperfitt tenisznagyi elkezdett agresszíven, támadóan játszani, és egyre több kockázatos megoldása jött be. Játékát jól jellemzi, hogy bár 63 ki nem kényszerített hibája volt, 37 nyerőt is ütött – mindkettő elképesztően magas szám (akárcsak Szafina 17 és Date Krumm 8 kettőshibája). A mérkőzés után a nemrég edzőt váltó Szafina úgy érezte, többször is megnyerhette volna a meccset, de ha fizikálisan nem is, koncentrációban gyatra volt. A sérülését még szemmel láthatóan érző Date Krumm el volt varázsolva attól, hogy a Suzanne Lenglenen teniszezhet (fel is idézte 1995-ös Iva Majoli elleni meccsét, amelynek köszönhetően az elődöntőbe jutott), és úgy nyilatkozott, most már mindenképp kellemes emlékekkel hagyhatja el Párizst. Szafina párosban Szávay Ágnes oldalán javíthat, egyesben viszont rengeteg pontot veszít (tavaly ugyanitt döntős volt), így lehetséges, hogy kikerül a top 20-ból.

Nem ismétlődik a tavalyi döntő: Szafina kiesett

A többi kiemelt jóval könnyebben vette az akadályokat női egyesben. Az orosz házirangadón a talán legjobb formában lévő Marija Sarapova folytatta Strasbourgban megkezdett győzelmi sorozatát, és 6:3, 6:2-re verte Kszenija Pervakot. Következő ellenfele a belga Flipkens lesz.

A 21. kiemelt Vera Zvonarjeva saját bevallása alapján óvatosan mozgott műtétje után, de így is tükörsimán, 6:3, 6:1-re verte olasz ellenfelét, Alberta Briantit.  

A 29. helyen kiemelt Anasztaszja Pavljucsenkova az első szettben megizzadt kicsit a hazai közönség támogatását élvező Cornet ellen, a másodikban azonban már nem ismert kegyelmet, 6:4, 6:2-re nyert.  

A nem kiemelt oroszok közül továbbjutott Pivovarova, kiesett viszont Bicskova és Makarova. Azarenka bántóan korai kiesése ellenére a belaruszoknak is lesz reprezentánsuk a második fordulóban, Olga Govorcova ugyanis két szoros szettben kiejtette a spanyol Suárez Navarrót.

A férfiaknál három posztszovjet nemzet fiai is salakra léptek a keddi játéknapon. Az orosz mérleg felemás: a 7. helyen rangsorolt Verdascóval megütköző Kunyicinnek esélye sem volt a győzelemre, a selejtezőből főtáblára került Gabasvili ugyanakkor kihasználta jó sorsolását, és három nagyon sima játszmában söpörte le az osztrák Koellerert. Az ukrán Marcsenko egy szettig nagyon jó volt az olasz Potito Starace ellen, a hátralevő háromban azonban momentuma sem volt. Az Orenburgban született, de üzbég színekben versenyző Gyenyisz Isztyomin kitűnően szervált, ötször brékelt és rengeteg nyerőt ütött a ranglistán jócskán előtte álló német Benjamin Beckerrel szemben, így 7:5, 7:5, 6:3-as győzelme teljesen megérdemelt.

A mai játéknapon megkezdődnek a második forduló küzdelmei, számos kiemelt lép(ett) pályára Juzsnyijtól Nadja Petrováig. Hogy csillaghullás- vagy papírformanapot rendeznek Párizsban szerdán, azt holnap természetesen megírjuk!   

 

 

Cimkék: tenisz, roland garros
Országok: Belarusz Ukrajna Üzbegisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat