OROSZVILAG.HU


Holnapután 2014 - új jégkorszak?

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-05-27 13:16:00  |  
Kecskeméti Gábor

Holnapután 2014 - új jégkorszak?

Orosz asztrofizikusok szerint új jégkorszak kezdődik 2014-ben

Évtizedek óta éles vita folyik a globális felmelegedésről és az ezzel összefüggő klímaváltozásról. Egy ideje azonban ennek az ellenkezőjét is hallani lehet, igaz a szélesebb közönség eddig csak tudományos-fantasztikus filmekből értesülhetett ezekről az ellenvéleményekről, például a Roland Emmerich által rendezett 2004-es Holnapután (The Day After Tomorrow) című filmből. A napokban egy szentpétervári obszervatórium tudósai hasonló eredményt tettek közzé: számításaik szerint már 2014-ben egy „kis jégkorszak” alakulhat ki a Földön.

 

Holnapután 2014 - új jégkorszak?

 

Az üzbég Kabibullo Abduszamatov szerint – aki a Szentpétervár mellett található pulkovói obszervatórium űrkutatásra szakosodott részlegét, továbbá a Nemzetközi Űrállomás (ISS)  „Asztrometria” orosz programját vezeti – a globális felmelegedés a végéhez közeledik, majd körülbelül 42 hónap múlva egy új jégkorszak veszi kezdetét. Hasonlóan hűvös időszak már lezajlott az újkori történelemben is, amely hozzávetőleg a 15-19. század között zajlott a Földön. Azt a korszakot a klimatológusok „kis jégkorszak”-nak nevezik.

 

A hőmérséklet hirtelen változása a napenergia sugárzási erejének csökkenése miatt következhet be. Abduszamatov szerint elméletét az is alátámasztja, hogy az elmúlt száz évben a napsugárzás ereje folyamatosan növekedett, de most az ellenkezőjéről számolnak be. Ez a napfoltok csökkenésével van összefüggésben, mely változást a NASA kutatói már két évvel ezelőtt jelezték. Abduszamatov szerint nincs túl sok okunk örülni. Jóllehet a globális felmelegedés, mint probléma megszűnik, de „ha a bolygó lehűl, sokkal rosszabb dolgok történnek, mint a klíma felmelegedésekor.”

 

(www.russland-news.de)

Cimkék: jégkorszak, globális, obszervatórium,
Országok: Üzbegisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat