OROSZVILAG.HU


Elfogytak

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-06-04 00:23:09  |  
Zelei Dávid

Elfogytak

Gyementyijeva is kiesett a Roland Garrosról 

Tizenegy meccset játszott a párizsi salakon (vegyespárosban döntős volt az osztrák Julien Knowle társaságában!), megverte a nyolcadik kiemelt Agnieszka Radwanskát és egykori honfitársát, Alisza Klejbanovát, a közvélemény azonban még csak most ismerkedik vele: a sajtótájékoztatón egy újságíró rákérdezett, hogy is ejtik pontosan a nevét, a „surprise quarterfinalist” kifejezés pedig olyan epitheton ornans a neve mellett, mint Odüsszeusznak a „leleményes”. Pedig Jaroszlava Svedova már a közeljövőben a moszkvai teniszhagyományok jeles folytatója lehet: 2010-ben Pattayában és Barcelonában is elődöntőzött, immár nem csak a top 50-nek, de a top 40-nek is tagja, idei párizsi teljesítményével pedig könnyen a legjobb harmincban találhatja magát. Tavalyi harmadik fordulós veresége miatt ugyanis 160 megvédendő pontja volt, ezek helyett azonban már a negyeddöntő előtt szerzett ötszázat, amivel könnyen előreléphet a jelenleg elfoglalt 36. helyhez képest. A megnövekedett önbizalmú kazah hölgy nemrég már világelsőségről fantáziált („Nem félek. Meg tudom csinálni. Rengeteg női teniszező képes rá, hogy Grand Slameket nyerjen. Szóval, én mért ne lennék közöttük? Világelső akarok lenni, ehhez pedig nagy tornákat kell nyernem”), ugyanakkor óvatosságra inthette, hogy 1) a számítógépes világranglista-számítás kezdete óta még nem volt példa rá, hogy top 20-on kívüli játékos nyerje a Roland Garrost, 2) ő volt a negyeddöntő egyetlen résztvevője, aki még nem nyert salakpályás tornát, 3) ellenfele az a Jelena Jankovics volt, aki nem csak álmodozik a világelsőségről, de már meg is járta a WTA-ranglista királynői trónját.

Elfogytak

Svedova ellen ugyanakkor nem igazán szeret játszani a szerb klasszis: tavaly a US Openen ugyanis csúnyán elbánt vele, és további két találkozásukkor is három szettre kényszerítette. Most ugyanakkor nem hatott a kazah átok: Jankovics jól felkészült ellenfeléből, akit „nagy ütőnek” tart (most is volt 194 km/órás szervája, és 8 ászt is bevágott), különösen a második szerváit támadta le agresszívan, és a szettek végén jobban koncentrált – ennek köszönhette, hogy végül 91 perc alatt 7:5, 6:4-re nyert. Svedova a mérkőzés után adott igen szűkszavú interjújában elárulta, nagyon ideges volt, és a szél is zavarta (utóbbival magyarázta egészen mulatságos melléütését egy tiszta lecsapásnál). Ezzel együtt nincs szégyenkeznivalója – minden idők legjobb kazah szereplését nyújtotta Grand Slamen.

Elfogytak

Imádja a franciák vendégszeretetét, Párizs romantikáját, a gall közönséget, a legelképesztőbb helynek pedig a Montmarte-ot tartja – Jelena Gyementyijevának azonban egy időre búcsút kell vennie mindezek közelségétől. Bár a korábbi svájci ikon, Marc Rosset nagyon szerette volna a győzelmi pódiumon látni, a 29 esztendős orosz hölgy nem ezen a Roland Garroson nyeri meg első Grand Slam-trófeáját. Második forduló óta húzódó sérülése ugyanis az olasz meglepetésember, Francesca Schiavone elleni elődöntő első, rövidítésben elvesztett szettje után olyannyira fájdalmassá vált, hogy saját bevallása szerint a sétálás is nehezére esett – így az olasz ismét kedvére csókolgathatta a salakot, s egészen valószínűtlen, kevesek által várt döntőt vívhat az ausztrál Stosurral.

Győzelmével Schiavone az első olasz nő, aki Grand Slam-döntőbe jut, az amúgy is rossz elődöntő-statisztikáját tovább rontó (2 győzelem, 7 vereség) Gyementyijeva pedig csatlakozott az általa kivert Nadja Petrovához a rehabilitációs klinikán…

Tegnap, Juzsnyij kiesése után nagyító alá vettük az orosz férfiak teljesítményét a tornán; vonjunk most mérleget a posztszovjet térség női tagozatáról. Figyelembe véve a tavalyi orosz szereplést a tornán (Kuznyecova – Szafina döntő), az idén jelentős visszaesésről beszélhetünk, melynek azonban voltak előjelei. Beharangozónkban említést tettünk Kuznyecova és Szafina kiemelkedően gyenge formájáról, azonban azt mi sem vártuk, hogy utóbbi már az első körben elbúcsúzik (cikkünkben legkorábban a harmadik körben való kihullását vizionáltuk, ehhez képest a japán tenisznagyi, Date Krumm azonnal kiejtette). A legjobb négy közé jutó Gyementyijeva szintén nem túl veretes ezévi eredményei és egész párizsi szereplését végigkísérő sérülése ellenére jól teljesített – ki tudja, mi történik, ha nem amortizálja magát járásképtelenné az elődöntőre. Bravúrgyőzelmek sorát mutatta be Nadja Petrova, és senki sem tehet szemrehányást Sarapovának sem. Belarusz ugyanakkor ezúttal nem lehet büszke kiábrándító formában lévő sztárjára, Viktorija Azarenkára, s ugyanígy Lettország sem veregeti meg virtuálisan az első körben kieső Sevastova vállát. Kellemes meglepetés volt ugyanakkor az üzbég égimeszelő. Akgul Amanmuradova harmadik fordulós teljesítménye, hogy a már említett Svedováról már ne is szóljunk.

Elfogytak hát. Mi azonban Wimbledonban ismét találkozunk!

 

Cimkék: tenisz, roland garros
Országok: Lettország Kazahsztán Üzbegisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat