OROSZVILAG.HU


A belarusz kalapácsvetők megtarthatják érmeiket

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-06-10 18:19:41  |  
Kecskeméti Gábor

A belarusz kalapácsvetők megtarthatják érmeiket

Gyevjatovszkij és Tyihon sikere - Pars a negyedik helyezett marad

A mai napon a Nemzetközi Sportdöntőbíróság végre ítéletet hirdetett a pekingi olimpiai játékokon doppingoláson ért belarusz kalapácsvetők ügyében - számunkra kedvezőtlenül.

A belarusz kalapácsvetők megtarthatják érmeiketA belarusz kalapácsvetők megtarthatják érmeiket

Mint köztudott, a pekingi olimpia férfi kalapácsvetés döntője után elvégzett doppingvizsgálat eredményeinek vizsgálatakor kiderült: a második helyezett Vagyim Gyevjatovszkij és a harmadik helyezett Ivan Tyihon belarusz atléták szervezetében a megengedettnél magasabb  volt a tesztoszteron szint. Akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Doppingellenes Ügynökség a szabályok szerint kizárta őket a versenyből és az eredetileg negyedik Pars Krisztiánt hirdették ki - utólag - második helyezettnek. Az ötödik japán Koji Murofushinak pedig a bronzérmet kellett volna megkapnia. Ám erre mégsem került sor, s a magyar atléta nyakába sem akasztották az ezüstérmet. A két belarusz kalapácsvető ugyanis fellebbezett a döntés ellen, ráadásul többszöri felszólítás ellenére sem szolgáltatták vissza az érmeket. A két éve húzódó ügy végére ma tett pontot a bíróság. A háttérhez hozzátartozik: Vagyim Gyevjatovszkijt doppingolás miatt az évtized elején két évre eltiltották a versenyzéstől, Ivan Tyihon pedig állandóan a  férfi kalapácsvetés világcsúcsát (86.74 méter) ostromolja, jóllehet ezek a világcsúcs közeli kísérletek szinte kizárólag Belaruszban rendezett versenyeken történnek.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság indoklása szerint szabálytalanságok történtek a minták laboratóriumi elemzése során, jóllehet a tesztek mindkét sportolónál pozitív eredményt mutattak. A döntés sajnos megerősítheti a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség azon elképzelését, hogy a kalapácsvetést, az elmúlt évtizedekben tapasztalt doppingesetek és doppinggyanúk miatt töröljék az nyári olimpiai játékok programjából. Ez Magyarország számára rendkívül kedvezőtlen hír, hiszen a XX. század folyamán négy aranyérmet nyertek hazánk dobóatlétái ebben a dobásnemben.

(Court of Arbitration for Sport)

 

 

Cimkék: atlétika, masz, mob, kalapácsvetés,
Országok: Belarusz
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat