OROSZVILAG.HU


Eper habbal - holnaptól Wimbledon

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-06-20 23:51:55  |  
Zelei Dávid

Eper habbal - holnaptól Wimbledon

A focivébé árnyékában hétfőn megkezdődik a wimbledoni tenisztorna. A Roland Garros után ismét latolgatunk.

Nemrég ért véget a Roland Garros, de máris kezdődik az év harmadik Grand Slamje, a wimbledoni tenisztorna. Az angliai viadalt nézettségben ugyan egy ideig még vélhetőleg második helyre szorítja a futballvébé, de a kimaradó kora délutáni meccsek idejére remek szórakozást ígér a fehér sport. Beharangozónkban arra vállalkozunk, hogy bemutassuk, kinek volt kataklizma, és kinek hegymenet a Roland Garros, kiknek korlátozódik wimbledoni szereplése a tejszínes eper-hegyek elfogyasztására, s ki tér vissza a nemrég kimaradók közül.

Az elmúlt tíz évben mindössze kétszer fordult elő női egyesben, hogy ne a Williams-testvérek valamelyike vigye haza a wimbledoni trófeát: 2004-ben Marija Sarapova, 2006-ban Amélie Mauresmo nyert a döntőben. Közülük a francia játékos tavaly decemberben bejelentette visszavonulását, így Sarapova az egyetlen nem-amerikai a jelenlegi mezőnyben, aki valaha megnyerte a tornát – illő vele kezdenünk az esélyek latolgatását. Annál is inkább, mert az orosz topjátékosok közül talán ő az, akire leginkább elmondható, hogy egyenletes, jó formát mutat az utóbbi időben. 2004-ben 17 évesen, tacskóként nyert sima két szettben a címvédő Serena Williams ellen (ezzel ő minden idők harmadik legifjabb wimbledoni győztese) – hat évvel később már jóval korábbi stádiumban összefuthatnak: ha mindkettejük sikerrel veszi a kezdeti akadályokat, a nyolcaddöntők egyik slágermeccse lehet az övék. Sarapova formájára nemigen lehet panasz, a két nagy torna között döntőzött Birminghamben, ugyanakkor sorsolásait jócskán érheti panasz: a kis tornákon rendre könnyű, a Grand Slameken pedig hihetetlenül kemény – legutóbb Justine Henin akadt az útjába a harmadik fordulóban.

Eper habbal - holnaptól Wimbledon

 

 Hogy Sarapova jelenlegi világranglistás helyezését (17.) és 2006 óta meredeken hanyatló angliai játékát (legutóbbi két ittjártakor két forduló adatott meg) emeltük az első helyre, annak oka abban is keresendő, hogy a tavalyi orosz elődöntősök közül senki sem indul. A Roland Garroson ijesztően korán kizúgott, idén borzalmasan teljesítő tavalyi elődöntős Dinara Szafina a japán tenisznagyi, Date Krumm elleni fiaskót követően ugyan megpróbálkozott a játékkal s’Hertogenboschban, de itt is kizúgott az első fordulóban, majd sérülésre hivatkozva visszalépett Wimbledontól. A tavaly a négy között Serena Williams ellen a létező legcsekélyebb különbséggel kieső Jelena Gyementyijeva a Roland Garroson az elődöntőben, a későbbi győztes Schiavone ellen volt kénytelen visszalépni lágyéksérülése miatt, s azóta sem gyógyult fel. Nélkülük az egyébként sem fűspecialista orosz küldöttség némileg féloldalas: a Sarapovánál előkelőbben rangsorolt, 12-es kiemelési sorszámot kapó Nadja Petrova igen hamar összefuthat Heninnel, így pedig nem garantált számára a mostanában rendszeresen elért negyedik forduló, a kiemelésben nagyot zuhanó (ezúttal csak 19.) Kuznyecova nem igazán érzi jól magát füvön (tavaly Lisicki ütötte ki a harmadik fordulóban), s bár kifejezetten jónak tűnik az ága, még sosem jutott túl a negyeddöntőn. A további kiemeltek közül Pavljucsenkovát Wozniacki, Kirilenkót talán Clijsters, Zvonarjovát legkésőbb Jankovics búcsúztathatja. A kisebb nevek közül ki kell emelnünk Jekatyerina Makarovát, aki nemrég 600 ezres tornát nyert Eastbourne-ben Petrova, Kuznyecova, Stosur és Azarenka kiverésével, bár Szávay Ágnes esetleges legyőzése után rögtön szembejöhet Venus Williams.      

Ukrajnát szokás szerint a Bondarenko-testvérek képviselik (no meg Koritceva), de az idei nem az ő évük, ráadásul mindketten hagyományosan gyengék mind füvön, mind Grand Slamen, mind pedig Wimbledonban – hadd legyünk annyira optimisták, hogy úgy véljük, a selejtezőből érkező Arn Gréta Aljona után Katyerinát is megtréfálja a hétfői kezdéskor.

A szokásos kettő helyett hárman képviselik a fehérorosz színeket (Jakimova a selejtezőkből került a főtáblára), nagyobb esélye szokás szerint Viktorija Azarenka, aki a párizsi nagy égés után már Eastbourne-ben is bizonyította, nem teljesen véletlen, hogy tavaly negyeddöntőbe jutott. A még mindig csak 21 esztendős, 14. helyen kiemelt minszki hölgy piszok nehéz ágra került, Cseng Csie, Pavljucsenkova és Wozniacki is hamar útjába kerülhet, így bitangul meg kell dolgoznia pontjai megvédéséért.

Kazahsztánt az a Jaroszlava Svedova képviseli a női mezőnyben, aki a legfrissebb WTA-világranglistán már a 29., ennek megfelelően pedig a kiemeltek listájára is felfért – aligha hitte volna bárki is ezt Almatiban mondjuk úgy tíz éve. A javulás nem véletlen, a moszkvai születésű hölgy Roland Garros-menetelése után Birminghamben ugyan csúfosan lebőgött honfitársa, Karatancseva ellen, s’Hertongenboschban ugyanakkor csak elverekedte magát a negyeddöntőig – most első komolyabb ellenfele a párizsi győző, Schiavone lehet a harmadik körben.

A Roland Garroson csalódást keltő lett Sevastova várhatóan ezúttal is az első körben búcsúzik majd (Henin legyőzése égbekiáltó szenzáció lenne), s az üzbégek sem tehetnek sokat Amanmuradova győzelmére, lévén az óriás Kuznyecovával kezd.

Észtország sztahanovistája, Kaia Kanepi már öt meccsen túl van, a kvali első kiemeltjéhez illően felkerült a főtáblára, s a párosban is letudott már két győztes meccset – ha kicsit távolabbra is visszanézünk, az április végi Fed Cup-hétvége, és Justine Henin legyőzése óta nem kevesebb, mint huszonnégy egyest játszott – arra azért kíváncsiak vagyunk, a jelölt időszakban túlterjedt e a magánélete az ágyba zuhanáson. Sorsolása nem épp szerencsés, de ha az első körben legyőzi Samantha Stosurt (óriási bravúr lenne), könnyen a nyolcaddöntőig juthat, igazolhatja, nem véletlen volt egy éve 19. a ranglistán.

Eper habbal - holnaptól Wimbledon

A férfiaknál egy-egy nagy hiányzó és nagy visszatérő van a mezőnyben a posztszovjet térségből: a lettek Ernests Gulbist hiányolhatják, akinek a Roland Garroson az első fordulóban kellett feladnia meccsét, most viszont hiába lenne kiemelt, térdsérülése miatt nem játszhat. A nagy visszatérőt ugyanakkor Nyikolaj Davigyenkónak hívják, aki közepesen nehéz ágon van, szemmel láthatólag nincs még nagy formában, és nem is Wimbledon-specialista, de három-négy körre jó lehet. A Párizsban legtovább állva maradó Mihail Juzsnyij most sem panaszkodhat égetnivalóan rossz sorsolásra, gyaníthatóan annak örülne a leginkább, ha eljutna Rafael Nadalig – ahhoz ugyanis a tizenhat közé kellene jutnia. Tavaly egészen idáig verekedte magát Igor Andrejev, sorsolása alapján idén akár meg is védheti pontjait. A Roland Garros egyik showeleme, az ott négy kört menő Gabasvili mára már 84. a ranglistán, és alanyi jogon főtáblás – ha jól alakulnak dolgai, akár Andy Roddickig és a harmadik körig is eljuthat.  

Nagy meglepetésre litván versenyző is lesz a főtáblán a férfiak mezőnyében: a mindössze húszesztendős Ricardas Berankis életében először került Grand Slam-torna legjobb 128 játékosa közé. A fiatalember mindenesetre nem kutyaütő: 2007-ben junior világelső volt, idén pedig az első litván, aki negyeddöntőbe kerül ATP-tornán, San Joséban. Hogy ez mekkora eredmény volt Litvániának, azt jelzi, hogy az egykori NBA-legenda, Sarunas Marciulinois személyesen is elment megnézni a nyolcaddöntőt. Berankis rögtön elsőre mehet egy kört, hozzá hasonlóan ugyanis első ellenfelének, az ausztrál Ballnak is ez lesz a debütálása Wimbledon füvén a főtáblán.

Cimkék: tenisz, wimbledon2010
Országok: Észtország Lettország Litvánia Kazahsztán Üzbegisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat