OROSZVILAG.HU


A grappa versenyre kel a vodkával

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-02-16 17:13:57  |  
Mezei Bálint

A grappa versenyre kel a vodkával

Tradíciók csatája egy kimeríthetetlennek hitt piacon

 A hír elsőre furának tűnhet, mégis igaz. A híres olasz töményital, a kiváló minőségű, általában 40-46%-os alkoholtartalmú törkölypálinka egyik leghíresebb itáliai előállítója és forgalmazója, a trevisói illetőségű Sandro Bottega betörni készül az orosz piacra. Bottega úr,  aki nevét kölcsönözte az általa vezetett lepárlóüzemnek, hisz az elsőre lehetetlennek tűnő vállalkozások sikerében is. Ebben segítségére lehet az általa képviselt brandet fémjelző páratlan, több generációra visszanyúló borászi és szeszkészítői szaktudás. A grappa a „nagy lehetőségek” piacára készül belépni, ahol a szeszes italok fogyasztása „több évszázados hagyománnyal bír”, és „komoly kereslet mutatkozik a jó minőségű, igényes kiszerelésű alkoholos italok iránt is” – jegyezte meg moszkvai sajtótájékoztatóján az olasz cég vezetője, hozzátéve, hogy a keleti kaland célja egyben „az új és feltörekvő osztályok, társadalmi csoportok” ízlésének tesztelésére, felderítésére is szolgál majd. „A minket érdeklő piaci szegmensbe elsősorban a felsőközép árkategóriájába tartozó italokat kedvelő női és fiatal fogyasztók tartoznak.”

A grappa versenyre kel a vodkával

 

„Azt hiszem, lehetetlen lesz megtörni a vodka dominanciáját” – tette hozzá a Godega di Sant’Urbanói illetőségű cégvezető, emlékeztetve arra, hogy az alacsony áron kínált orosz vodka nemcsak tradicionális ital, de egyben nemzeti szimbólum is Oroszország számára. Eltekintve a két párlat közti jelentős árkülönbségtől (egy üveg vodka alig 70 rubelbe, nagyjából egy másfél), óriási gyártási többlet áll a keleti vetélytárs oldalán. A világon egy év alatt elfogyasztott vodka közel 7 milliárd litert tesz ki, míg ez idő alatt „csak” 26 millió liternyi olasz grappa csúszik le a torkokon. (Napjainkban a grappa kizárólag Olaszország határain belül készül, mivel EU oltalom alatt áll és ezért gyártásánál szigorúan be kell tartani a termékleírásban foglaltakat.)

„Én mégis azt szeretném, hogy a grappa megnyerje saját versenyét a vodkával szemben, és egy új alkoholfogyasztási kultúrát honosítson meg Oroszországban, kezdve a borivás népszerűsítésétől.” – zárta moszkvai bemutatkozását Bottega, akinek borai és párlatai mára 110 országba jutnak el, és megvásárolhatok a nagy nemzetközi repülőterek vámmentes boltjaiban is.

 

Forrás: Corriere della Sera, 2010. február 1.

 

Cimkék: grappa, vodka, alkohol, olaszország, treviso, szesz, párlat
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat