OROSZVILAG.HU


Kesergések a Baltikumból és Kazahsztánból

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-07-23 13:55:02  |  
Zelei Dávid

Kesergések a Baltikumból és Kazahsztánból

Mindkét magyar-posztszovjet párharcot mi nyertük, a kazah és az észt sajtónak így a kesergés jut a BL- és EL-selejtezők után

Észtország futballszerető része a Levadia kiesése miatt kesereg. Az ezúttal legbőbeszédűbb ohtuleht.ee portál „Volna, volna, volna…” címmel megjelenő cikkében öt olyan momentumot sorol fel, melyek bármelyikének kedvező alakulása esetén a Levadia továbbmehetett volna. A 33. percben Igor Morozovnak kellett volna határozottabbnak lennie (a Loki második góljánál), a Vitali Leitan 53. percben esett gólja után közvetlenül érkező Szakály-találat kis határozottsággal és némi vállmunkával lett volna megelőzhető, a 73. percben Deniss Malov kiállítása hozta végzetesen nehéz helyzetbe a csapatot (Igor Prins: „Nagyon buta hiba volt”), a 79. minutumban a Neemelo elleni szabálytalanságért nem járt büntető, a 88.-ban pedig (az egyébként rettenetes napot letudó) Mindaugas Malinauskas védett nagyot Nahk szabadrúgásánál. Igor Prins ugyanakkor a sajtótájékoztatón elismerte, a jobb csapat jutott tovább, és elmondta, a csapata által mutatott játékkal a messzemenőkig elégedett volt. A Levadiára most nagy feladat vár: a trónbitorló Flora elleni meccs következik – javít a címvédő esélyein, hogy nagyobb múltú riválisa mindössze nyolc játékossal edzett a bérek elmaradása miatt.   

Kesergések a Baltikumból és Kazahsztánból

A Győr csütörtökön góllal nyitotta a napot: az UEFA közlése szerint az atiraui meccsen a csapatban bemutatkozó, háromszoros bosnyák válogatott védő, Gradimir Crnogorac jogosulatlanul szerepelt az első mérkőzésen, így őt két további meccsre elmeszelték, csapata pedig így nem két-, hanem háromgólos hátrányból kezdhette a győri meccset, mely után minden kazah médium végleg lemondott a továbbjutásról. Nem az Atirau volt ugyanakkor az egyetlen posztszovjet csapat, amely beleszaladt ebbe a csapdába: a Buducsnoszt Podgorica ellen Bakuban 2-1-re nyerő FK Baki vezetői szintén súlyos hibába estek, mikor nem nézték meg, hány meccsre tiltották el friss kameruni válogatott igazolásukat, Joel Epallét, miután az Iraklisz játékosaként 2006/07-ben kiállították. Végül mindkét csapat kiesett – nagy különbség, hogy a bakuiak papíron mindkét meccsüket megnyerve, a kazahok viszont lőtt gól nélkül, dupla vereséggel. A Győr ugyanis a visszavágót Alekszidze és Nicorec találatával 2-0-ra megnyerte, így 5-0-s összesítéssel jutott a következő körbe, ahol a francia Montpellier lesz az ellenfele. Mi ugyanakkor kicsit visszatekintünk, és kétszer is megidézzük Viktor Paszulkót, lévén, az ukrán mester még a visszavágó előtt kimerítő interjút adott a sports.kz oldalnak, majd a második meccs után is értékelt.

Kesergések a Baltikumból és Kazahsztánból

Az egykori szovjet válogatott tréner az odavágó után úgy vélte, nem a jobban játszó, hanem a szerencsésebb csapat nyert némi bírói segédlettel, filozófiai fejtegetésében ugyanakkor elismerte, nem csupán csapatának, de a kazah futballnak is lemaradása van az európai futballtól. „Mi is a Győr? Egy több mint százéves múlttal rendelkező csapat, fejlett infrastruktúrával, több, mint 15 ifjúsági csapattal. Röviden, ez egy nagy hagyományú együttes. A mi történelmünk nem ilyen gazdag.” Paszulko a légiósok szerepére is kitért: „A győri csapatban kilenc külföldi, és két magyar szerepelt. Nálunk ez lehetetlen. Lehet, hogy Magyarországon alacsonyabbak a bérek, mint nálunk, de a bajnokság vonzóbb, érdekesebb.” Számunkra rendkívül meglepő módon Paszulko fő különbségként a két csapat illetve a két bajnokság között a kazah testjáték hiányát emelte ki. „A magyarok férfias focit játszanak. Ahogy a németek fogalmaznak, van „koerper kontakt”, test test elleni játék. Mi sajnos még mindig a tiszta játékra törekszünk, kerüljük az ütközéseket. De harc nélkül, ütközés nélkül a mai futballban nem lehet érvényesülni. Ezért szerepelnek a csapataink úgy, ahogy az európai küzdelmekben.” Az újságírói kérdésre Paszulko elmondta, a kazah bajnokságot a moldávval és az azerivel helyezi egy szintre, saját csapatát pedig, a pénzügyi stabilitás ellenére sem tette a gazdag csapatok közé, mert bár a tulajdonosok a nagy melegben biztosították a játékosok részére a törökországi felkészülést a Győr elleni odavágó előtt, az ex-aktobés Szergej Strukovot már képtelenek voltak leigazolni magas fizetési igényei miatt.

A visszavágót értékelő Paszulko a sajtótájékozatón így nyilatkozott: „Az első félidőt jól játszottuk le, szervezetten és fegyelmezetten. Az ellenfél nem tudott helyzeteket kialakítani. A második játékrészben aztán gyorsan gólt kaptunk, majd a középpálya hibájából rögtön még egyet. Ennek ellenére örülök, hogy így játszott a csapatom. Sok sikert kívánok az ETO-nak, ezentúl a Győrnek fogunk szurkolni!” A kazah sajtó melankolikus beletörődéssel fogadta a vereséget, a sports.kz az „Ahogy az lenni szokott” főcímmel foglalkozik a mérkőzéssel, és elsősorban Marko Dinjar, és a két posztszovjet térségből érkezett labdarúgó, Linas Pilibaitis és a gólt szerző Rati Aleksidze játékát emeli ki, valamint kazah oldalról a román Croitor hiányát.

 

Cimkék: el, bl, futball
Országok: Észtország Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat