OROSZVILAG.HU


Feltámadás, mint tömegsport

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-07-23 20:45:11  |  
Zelei Dávid

Feltámadás, mint tömegsport

Lassan kezdenek éledezni az eddig beragadó moszkvai monstrumok, de a Zenit egyelőre utolérhetetlen

A kupadöntős halasztás miatt meglehetősen elnyúlt az orosz focihét – a szombattól hétfőig nyúló 13. forduló mellett egy Szpartak Moszkva – Szibir találkozót is rendeztek szerdán. 

Ennek megfelelően nem csoda, hogy utóbbi két érdekelt már az aktuális forduló első játéknapján pályára lépett: a Szpartak rangadón fogadta a Rubin Kazanyt, a Szibir pedig a kupadöntő ismétlésére utazott Pétervárra. A Szpartak idei formáját és Welliton sérülését számításba véve nem számíthatott könnyű meccsre a Rubin ellen, mely már a harmadik percben megszerezte a vezetést az ecuadori Noboa szabadrúgásával a meglehetősen gyér, tizenötezres közönség előtt megrendezett találkozón. Miután a tatárok a szezon eddig eltelt részében mindössze három (!) gólt kaptak, s mindet más és más mérkőzésen, a hazaiak már csak a döntetlenben bízhattak, de attól is megfosztotta őket Rizsikov kapus és a szokásos szervezett védekezés. (0-1)

A már említett szibériai csapat háza táján egymást követik a rangosabbnál rangosabb események: a Zenit és a Szpartak után jövő csütörtökön a ciprusi Apollon Limasszollal csap majd össze Igor Krjusenko alakulata az Európa Liga harmadik selejtezőkörében. Addig nem árt majd a védekezést jobban összerakni, a két meccsen ugyanis hét gólt kapott a gárda. Péterváron a vébét kipihenve (kiheverve?) ismét helyet kapott a kezdőben Danny (akit egyébként egy másik portugál, az alant látható Bruno Alves is követhet Pityerbe), s rögtön adott is egy gólpasszt Sirokovnak, mellyel az 54. percben be is állt a 2-0-s végeredmény. Előzőleg ugyanis Zirjanov szögletéből Lombaerts már idénybeli harmadik találatát szerezte. A Zenit kiváló formában van, legutóbbi hat meccsét megnyerte, ami remek hír a román Unirea elleni BL-selejtezők előestjén,  üröm az örömben, hogy a sikerszériának  Huszti Szabolcs nem lehet főszereplője – ezúttal 14 percet kapott a gólszerző Zirjanov helyére beállva. (2-0)

Feltámadás, mint tömegsport

 Az idén igencsak botladozó Dinamo a táblázaton elfoglalt helye alapján esélytelenebbként fogadta a nagy formát futó Rosztovot, amely ennek megfelelően meg is szerezte a vezetést gólzsákja, az ötödik találatát szerző Adamov révén. Egy szögletvariáció végén ugyanakkor tíz percen belül egyenlített a Dinamo, Kologyin alighanem élete gólját szerezte, egy magas beívelés után ollózva a hosszú sarokba. (Imitt az összefoglaló, videón is megtekinthető!). Újabb tíz perc sem telt bele, és Voronyin Szemsov kiugratását begurítva fordított, Lebegyenko azonban még az első félidőben kiegyenlített egy Kologyinéhoz mérhető hatalmas, kapufás bombával. A végszó a csodás félidő után Granaté volt (megint szinte menetrendszerűen telt le a tíz perc a gólok közt), fejese után elzárták a gólcsapot – Bozsovics mester gárdája öt meccs óta veretlen, de a sok döntetlen miatt még így is csak 9. (3-2)

Rosszakat írtunk mostanság az Anzsi Mahacskaláról, mely – talán ezért – akkora verést mért idegenben a Tom Tomszkra, hogy arról kódult. A gólgyártást Agalarov kezdte a 18. percben egy fejessel, majd a félidő hosszabbításában a román Josan vert be egy büntetőt Parejko kapus szabálytalansága után. A 71. és 76. perc között három gól is esett, s mivel ebből kettőt is mahacskalai játékos jegyzett,  boldogan térhettek haza a kiesőzónától távolodó Gadzsijev-fiúk. Külön öröm lehet számukra, hogy hárman is idénybeli első góljukat szerezték. (1-4)

A Tyerek 8500 néző előtt fogadta a szibériai Amkart, melyben az első perctől az utolsóig pályán volt Gaál Miklós (a championat.ru-tól 5,5-öst kapott, ezzel a jobbak közé tartozott csapatában), azonban nem örülhetett győzelemnek, a gólvadász Samil Aszildarov ugyanis egy fejessel megszerezte a győzelmet jelentő három pontot a csecseneknek, akik ezzel tizedikek. A szibériaiak csekély góltermésüket megunva japán csatárt igazoltak, a 38-szoros válogatott Szejcsiro Maki azonban még nem léphetett pályára. (1-0)

Feltámadás, mint tömegsport

Félve jelezzük, de a Lokomotiv mintha elkapta volna a fonalat a nyári szünet után: ennek ezúttal az Alanyija látta kárát. A híresen gyenge lábakon álló vlagyikavkazi védelem szétszedésében ezúttal a megszokott (már-már közhelyesen szabadrúgásból betaláló) Alijev mellett a tizenkét forduló alatt egy találatig jutó Dmitrij Szicsov jeleskedett – az egykor Marseille-ben és a szbornajában is megforduló támadó röpke három perc alatt (na jó, volt közte egy szünet) triplájára hízlalta eddigi góljai számát. A Loko mérlege a legutóbbi három meccsen kilenc pont – ez már elég is ahhoz, hogy a csapat Európa Ligás helyen tanyázzon. (3-0)

Hétfőn a CSZKA a kilencedik percben megszerezte a vezetést a Szamara otthonában Dzagojev büntetőjével, onnantól viszont akár le is fújhatták volna a meccset, mert jószerével semmi sem történt – a CSZKA tovább üldözi a Zenitet, de a hátrány faragásához botlásmentes játékra lesz szükség – a Krilija nagy bajban van. (0-1)

Erőteljesen éledezik a Szaturn is, mely múlt héten jó volt egy pontra a CSZKA ellen, most pedig elsöprő első félidejével, és veterán csatára, Dmitrij Kiricsenko duplájával hárommal vezetett a kipukkadni látszó Nalcsik ellen, s Bikmajev már csak szépíteni tudott a második negyvenöt percben. Kiricsenko legutóbbi öt meccsén pontosan öt gólt szerzett, a nemrég még reménytelennek tűnő Szaturn pedig megmutatta, igazolások nélkül is javítható a forma. (3-1)

Feltámadás, mint tömegsport

A hétvégi borzalom után a hét közben igazi flúgos futamot láthatott a nagyérdemű a Luzsnyikiban: a 67. percre a Szpartak már 4-0-ra vezetett a Szibir ellen, a vége mégis 5-3 lett. A mostanság nem villogó Ari és a nagy tehetség Ananidze egyaránt duplázott, Alex három assziszttal zárt, a túloldalon a cseh Cizek lőtt egy szabadrúgásgólt és adott egy gólpasszt – volt tehát minden, mi szem-szájnak ingere. (5-3)

A 13. forduló válogatottja a championat.ru szerint: Rizsikov (Rubin) – César Navas (Rubin), Granat (Dinamo), Lombaerts (Zenit), Janbajev (Lokomotiv) – Noboa (Rubin), Lebegyenko (Rosztov), Corajev (Anzsi), Alijev (Lokomotiv) – Szicsov (Lokomotiv), Kiricsenko (Szaturn).

 

Cimkék: premjer liga, futball
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat