OROSZVILAG.HU


Nem volt népirtás a holodomor

Címlap » Történelem
  |  2010-08-12 09:57:32  |  
Gyóni Gábor

Nem volt népirtás a holodomor

Nem voltak tervek az ukrán nép kiirtására 

 Nem volt népirtás a holodomor

 

Nem volt népirtás az 1932-1933-as ukrajnai holodomor, jelentette ki Valerij Szoldatenko ukrán történész, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének nemrég kinevezett vezetője a Kommerszant Ukraina c. lapnak adott interjújában.

A történész kritikusan nyilatkozott az általa vezetett intézet elmúlt évekbeli működéséről és elítélte Roman Suhevics és Sztyepan Bandera ukrán nacionalisták nemzeti hőssé nyilvánítását.

Szoldatenko szerint intézetének nemcsak a 20. század történetével kellene foglalkozni, bár eddig szinte csak azt tették, az 1917-1991 közti időszak eseményeire koncentrálva. A történész szerint úgy kell dolgoznia az általa vezetett intézetnek, hogy ne korbácsoljon felesleges indulatokat a lakosság körében.

Roman Suhevics Ukrajna hősévé nyilvánítása óriási hiba volt, hiszen a hőssé avatott személy a német Wehrmacht katonai fokozatát is viselte, ráadásul semmilyen tudományos alapja nem volt annak, hogy hőssé nyilvánítsák. Suhevics heroizálásának politikai okai voltak, s Bandera hőssé emelése is az ukrán politikai elitről adott – nem túl hízelgő – képet.

Ami a holodomort illeti, Szoldatenko elmondta, ő már a ’80-as évek végén foglalkozott az 1932-1933-as éhínség problémájával, sokkal korábban, mint mások. „A holodomor – tragédia, amelyet Sztálin és környezete (Molotov, Kaganovics, Koszior, Csubarj) bűnös tevékenysége eredményezett.” Az erőszakos kollektivizáció vezetett az éhínséghez, amely viszont „nem volt ukrán népirtás. Senki nem hozott a trónján ülve olyan döntést, hogy „halálra kellene éheztetni az ukrán nemzetet.” Ezt a nézetet semmilyen dokumentum nem támasztja alá. A holodomor kutatása nem fog megszűnni a továbbiakban sem, de a nemzeti tragédiákon kívül az ukrán történelem egyéb eseményeire is koncentrálni fognak a jövőben – mondta Szoldatenko.

1917. november 20-án kiáltották ki például az Ukrán Népköztársaságot – erre a dátumra ma senki nem emlékszik, az Intézet viszont idén novemberben megemlékezéssel készül a 90 éves évfordulóra.

Az Intézet tervei között szerepel egy ukrán történelemoktatási program megvalósítása is, amely az eddigi megosztás helyett inkább az egyesítésre koncentrál.

 

 

 

Cimkék: holodomor, Valerij Szoldatenko, Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézete
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat