OROSZVILAG.HU


A Szovjetunió 7 elhagyott csodája

Címlap » Történelem
  |  2010-09-22 15:52:28  |  
Gyóni Gábor

A Szovjetunió 7 elhagyott csodája

A szovjet kor monumentális mementói

 

 

Egy „rhunwolf” álnéven tevékenykedő orosz blogger a Szovjetunió „elfeledett hét (bizarr) csodáját” gyűjtötte egybe: titkos tengeralattjáróbázis, gigászi exkavátorok, tengeri olajváros, rozsdaette részecskegyorsító, ionoszféra kutató állomás – mára elhagyottan árválkodó objektumok, az egykori szovjet technikai-ipari komplexum enyésző, monumentális mementói.

 

 

1. Balaklava: titkos tengeralattjáróbázis a Krímben, az egyik legnagyobb szovjet katonai objektum volt. A labirintusszerű járatokkal rendelkező bázison kialakított atombiztos dokkokban 14 különböző osztályú tengeralattjáró tudott állomásozni. Bezárása után (1993) a környékbeli lakosok minden mozdítható dolgot elvittek a bázisról.

 

A Szovjetunió 7 elhagyott csodája

A Szovjetunió 7 elhagyott csodája

 

2. Kekava: elhagyott rakétasiló Lettországban. A Rigától nem messze található, 1964-ben épített objektumban 4 rakétasiló és egy bunkerrendszer volt. Jelenleg nagy része víz alatt található.

 

A Szovjetunió 7 elhagyott csodája

 

3. Gigászi exkavátorok (Oroszország, Moszkva megye): a lopatyini foszforbánya egészen 1993-ig funkcionált. A Voszkreszenk település mellett található gigaexkavátorok mostanság a turistákat ámítják el.

 

A Szovjetunió 7 elhagyott csodája

 

4. Égbenyúló rádiólokátorállomás (Pripjaty, Ukrajna): 1985-ben húzták fel ezt a titáni létesítményt, melynek célja az interkontinteális ballisztikus rakéták megfigyelése volt. Az óriási antenna 150 méter magas és 800 méter hosszú. A gigászi lokátor energiaigényeit a csernobili atomerőműből elégítették ki, ennek 1986-os tragédiája után szűnt meg  alig egy évi funkcionálás után az állomás működése.

 

A Szovjetunió 7 elhagyott csodája

 

5. „Olajkő” (Nyeftyjánie kamnyi) tengeri olajváros (Azerbajdzsán): a 20. század ’40-es éveiben egy, az azerbajdzsáni partoktól több tucat kilométerre fekvő Kaszpi-tengeri olajmezőn kezdték meg a fekete arany kitermelését. Az olajkutak köré szép lassan egy egész kis város épült ki. A Bakutól 110 km-re fekvő, jórészt mesterséges szigetcsoporton a ’70-es években öt- és kilencemeletes lakóházakat, kórházat, elektromos erőművet is építettek. A szigetvárosban kultúrház, kenyérgyár is volt, és az olajmunkások számára még egy parkot is kialakítottak, igazi fákkal. Az „Olajkő” szigettelepülés mintegy 200 platformból áll, az utak hossza eléri a 350 kilométert.  A szibériai olajipar fellendülése után megkezdődött a település hanyatlása, de még ma is mintegy 2 ezer - nem állandó - lakosa van e különös tengeri objektumnak.

 

A Szovjetunió 7 elhagyott csodája

 

6. Elhagyott részecskegyorsító (Oroszország, Moszkva megye): a gigászi méretű részecskegyorsítót a ’80-as évek végén építették. A komplexum legfontosabb része egy, a föld alatt 60 méter mélyen fekvő 21 kilométer kerületű cső. A Moszkva mellett fekvő Protyivno (az atomfizikusok városa) településen található részecskegyorsítót majdnem üzembe is helyezték, aztán a politikai és pénzügyi változások miatt a projektet leállították, s a részecskegyorsító azóta a föld mélyén enyészik.

 

A Szovjetunió 7 elhagyott csodája

 

7. Ionoszféra kutató állomás (Ukrajna, Zmijev): a Harkov melletti ionoszféra kutató állomás közvetlenül a Szovjetunió széthullása előtt készült el, az amerikai, ma is működő, Alaszkában található HAARP projekt párja volt. Az akkori mércék szerint hipermodern állomáshoz egy 25 méter átmérőjű parabolaantenna tartozik. Az 1992-től létrejövő független ukrán állam nem kívánt pénzt áldozni az állomás fenntartására, így azt ma csak a fémtolvajok és kalandturisták látogatják.

 

 

A Szovjetunió 7 elhagyott csodája

 

(livejournal.ru)

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: Balaklava, Kekava, Olajkő, Protyivno, Zmijev, szovjet csodák
Országok: Lettország Ukrajna Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat