OROSZVILAG.HU


Lenin, Sztálin, Karimov Üzbegisztánban 

Címlap » Történelem
  |  2010-10-26 11:25:55  |  
Gyóni Gábor

Lenin, Sztálin, Karimov Üzbegisztánban 

Lenin a falon, Sztálin a kertben - Karimov mindenütt

A ferghana.ru riportja a szovjet korszak és a jelenkor üzbegisztáni személyi kultuszának emlékei után kutatott. A tanulság: a „bölcs vezérek” arcképe az éppen aktuális politikai helyzettől függően változik az üzbegisztáni plakátokon.

 

A hruscsovi „desztalinizáció” során Üzbegisztánban is Sztálin szinte összes szobrát eltávolították, a Generalisszimusz tisztelői azonban legalábbis egy emlékművet sikeresen elrejtettek. Az egyik utolsó üzbegisztáni Sztálin-szobor a Taskent megyei Szajlyk kislakban található. Az embernagyságú mellszobor egy magánház udvarában tekinthető meg. Sztálin ezen emlékműve Szajlyk legnagyobb nevezetességének tekinthető.

A mellszobor eredetileg a település főterén állt, de 1961-ben elbontották. Egy helyi lakos, Lazokat Normirzajeva rokonai segítségével a saját házába vitette a szobrot, ahol az a mai napig áll. Jelenleg Lazokat lánya, Umida viseli gondját a szobornak.

Lenin, Sztálin, Karimov Üzbegisztánban 

Leninnek töretlen volt a kultusza a szovjet korszak egészében, Üzbegisztánban is. Csak Taskentben 10 nagyobb Lenin-szobor volt 1991 előtt, nem számítva ide a számtalan kisebb mellszobrot. A ’90-es években a szovjet múlttal viharosan szakítani kívánó Üzbegisztánban szisztematikusan tüntették el minden szovjet vezető szobrát (ellentétben például Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal, Tadzsikisztánnal, ahol mai napig megmaradt néhány Lenin-szobor). Üzbegisztánban tehát csak véletlenül maradhattak meg a Lenin-kultusz emlékei, az egyik ezek közül éppen a már említett Szajlykban található, egy magánház falát díszíti egy Lenint ábrázoló portré.

Lenin, Sztálin, Karimov Üzbegisztánban 

A jelenlegi elnök, a pályafutását még a Szovjetunió Kommunista Pártjában kezdő Iszlam Karimov óriásplakátokról visszaköszönő portréja viszont mindenütt megtalálható Üzbegisztánban. Karimov általában gyerekek, fiatalok, örömöt sugárzó emberek gyűrűjében látható, gyakran a háttérben Timur Lenk alakjával. A Vezér tehát – akárcsak a sztálini időkben – a boldogság és a fejlődés záloga.

Lenin, Sztálin, Karimov Üzbegisztánban  

(Alekszej Voloszevics: Tri vozsgyja. Lenyin v csasztnom dome, Sztalin v ogorogye, Karimov – povszjudu, ferghana.ru) 

Cimkék: Lenin, Sztálin, Iszlam Karimov, Üzbegisztán
Országok: Üzbegisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat