OROSZVILAG.HU


Az USA tudott a készülő grúz agresszióról

Címlap » Történelem
  |  2010-11-30 11:51:41  |  
Gyóni Gábor

Az USA tudott a készülő grúz agresszióról

Julia Timosenko és "Szeva bácsi" kapcsolatára is fény derült

 Az USA tudott a készülő grúz agresszióról

 

A WikiLeaks által megszerzett és eddig nyilvánosságra hozott irattömeg feldolgozása során újabb és újabb részletek kerülnek nyilvánosságra az amerikai külpolitika – és a világpolitika - kulisszatitkairól.

Az egyik legérdekesebb, miszerint Washingtonban már 2008 augusztus 8., az ötnapos háború kitörése előtt tudtak arról, hogy Grúzia támadást akar intézni szakadár tartománya, Dél-Oszétia ellen.

Augusztus 7-én jelentette a Grúziában állomásozó amerikai követ, John Teft, hogy a grúz hadsereg Chinvali irányába tart, majd arról értekezik, hogy közös álláspontot kell kialakítani annak kapcsán, mit kommunikáljanak azok számára, akiknek „nem egyértelmű Grúzia ártatlansága”.

Más táviratokból az derül ki, - a propaganda ellenére - Nyugaton lényegében mindenki biztos volt abban, hogy Szaakasvili kezdte a háborút. Egy varsói dokumentum szerint a lengyel hadvezetés számára sem volt kétséges, hogy Grúzia az agresszor, s a lengyelek elismerősen nyilatkoztak az orosz hadsereg háborúban nyújtott teljesítményéről.

A Nyugat közreműködésével megvalósított „narancsos forradalom” után Ukrajnában Amerika-barát politikusok kerültek hatalomra, a WikiLeaks dokumentumai róluk is szerfelett érdekes indormációkat közölnek, például arról, hogyan tisztogatták meg az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat irattárát azoktól a dokumentumoktól, amelyek Julia Timosenko Nyugat-barát miniszterelnök és Szemjon Mogiljevics, az orosz szervezett bűnözés egyik vezetőjének kapcsolatát bizonyították.

 

(kp.ru)

 

 

Cimkék: ötnapos háború 2008, Mihail Szaakasvili, USA,
Országok: Ukrajna Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat