OROSZVILAG.HU


Jereváni konferencia a XX. századi népirtásokról 

Címlap » Történelem
  |  2010-12-15 22:23:53  |  
Mezei Bálint

Jereváni konferencia a XX. századi népirtásokról 

A tanácskozáson felszólalt Szerzs Szarkisjan örmény elnök is 

Jereváni konferencia a XX. századi népirtásokról Jereváni konferencia a XX. századi népirtásokról  

Együtt az emberiségért, az emberi jogokért – konferencia Jerevánban

Szerzs Szarkisjan államfő szerint az Örmény Holokauszt nemzetközi elismerése történelmi mérföldkő lenne az emberiségellenes akciók megfékezéséért vívott küzdelemben. A jereváni politika vezető egyénisége minderről a fővárosban tartott múlt keddi nemzetközi konferencián beszélt.

Az Örmény Népirtás tragikus emléke nem törölhető ki az emberi tudatból, mint a múlt bármely más része. Ezt a katasztrófát idézi vissza a második világháborúban a zsidókkal szemben véghezvitt Holokauszt, de Ruanda, Dárfúr illetve számtalan más jelöletlen hely szörnyűséges titkai is” – mondta Szarkisjan, aki egyben a több mint húsz országból érkezett történészek, szociológusok valamint egyéb társadalomtudósok jelenlétében nyitotta meg a történelmi genocídiumokról szóló nagytanácskozást.

Az örmény elnök kemény szavakkal illette a „politikai eszközszerűség és a rövidlátó opportunizmus” országokon és korokon átívelő hatását, mely sokszor korlátozza a világ vezető kormányait az emberiséggel szemben elkövetett gaztettek felszámolásában. Bár szó szerint nem említette, de mindenki számára egyértelmű volt, hogy az 1915-ben az oszmán török birodalom mélyébe deportált közel egymillió örmény szenvedéséire utalt. Az észak-atlanti közösség, miképp Oroszország is vonakodik elismerni Ankara – mint jogutód – felelősségét a huszadik század egyik legnagyobb népirtásában, mivel a cseppfolyós közel-keleti viszonyok és az iráni patthelyzet miatt óriási szükségük van Törökország barátságára.

„A genocídiumok megelőzésére és egyértelmű elítélésre vonatkozó iratok tartalmi összefoglalója helyet kell, hogy kapjon a nemzetközi közösség soron következő ülésének napirendjén is” – figyelmeztetett Szarkisjan. Vele azonos álláspontra helyezkedett Edvárd Nalbandjan külügyminiszter is. „A népirtások létének tagadása vagy éppen büntetlensége csak az újabb emberiségellenes bűntettek útját egyengeti. Eltekintve az egyes tagok geopolitikai és más érdekeitől az ENSZ-nek el kell ítélnie a genocídiumokat és megelőznie újabbak bekövetkeztetét!”

(asbarez.com)  

 

Cimkék: Szerzs Szarkisjan, Örmény Népirtás, Örmény Holokauszt, emberiségellenes, népirtás, genocídium, ENSZ, Jereván, Ankara, Törökország
Országok: Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat