OROSZVILAG.HU


Szerintük nem volt megszállás 

Címlap » Történelem
  |  2011-06-20 12:50:56  |  
Gyóni Gábor

Szerintük nem volt megszállás 

A hivatalostól eltérő nézőpont Lettország múltjáról 

 Szerintük nem volt megszállás 

A lett Szejm egyik képviselője (az Egyetértés Központ vezetője), Janis Urbanovics, Juris Paiders újságíró, és Igor Jurgens orosz liberális politikus, üzletember közös könyvet adtak ki, amely Lettország két világháború közötti történetéről szól.

A szerzők fő tézise, hogy 1940 kapcsán nem lehet Lettország megszállásáról beszélni, mivel a két világháború között Karlis Ulmanis lett diktátor olyan rendszert alakított ki, amely sok tekintetben a Szovjetuniót tekintette mintának. A „Jövő jegyzetei” című könyv orosz mellett lett nyelven is megjelent Rigában, a lett kiadványt forrásszövegekkel, és Ulmanis beszédeivel is kiegészítették.

Az Egyetértés Központ vezetője, Janis Urbanovics szerint az okkupáció szót Lettország fügefalevélként használja, hogy elfeddje a szégyent, Ulmanis egy puskalövés nélkül adta át Lettországot a szovjeteknek és megpróbált együttműködni velük. A megszállás tematikáját csak a politikai elit erőlteti, és ezzel ugyanezt teszi, mint a szovjetek: hazugságra építi a történelmet.

A Lett Történészbizottság mindenesetre a balti országok történészeinek összehívását kezdeményezi, hogy egyszer s mindenkorra kimondassák, a szovjet megszállás történelmi factum. Janina Kursite filológiaprofesszor, aki szintén a Szejm tagja, úgy véli, a könyv az orosz hatalmi törekvések megtestesítője, ami ezúttal a kultúrán, médián, irodalmin keresztül valósul meg.

 

(postimees.ee)

Cimkék: Karlis Ulmanis, Lettország, megszállás, okkupáció
Országok: Lettország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat