OROSZVILAG.HU


Új magyar könyv Gorbacsovról 

Címlap » Történelem
  |  2011-11-29 10:18:23  |  
Gyimesi Zsuzsanna

Új magyar könyv Gorbacsovról 

Dalos György könyvét elismeréssel fogadta a szakma 

 Új magyar könyv Gorbacsovról 

 

2011. november 16-án Dalos György volt a Ruszisztikai Központ díszvendége, akinek idén jelent meg magyarul Gorbacsov. Ember és hatalom című kötete a Napvilág Kiadó gondozásában. A Ruszisztikai Központ e kötetnek szentelte novemberi kultúrpillanatát.

A kötetet elsőként Sz. Bíró Zoltán méltatta és helyezte társadalomtörténeti kontextusba, majd Rainer M. János osztotta meg a könyv olvasása során kialakult személyes benyomásait. Harmadikként maga a szerző szólt az egybegyűltekhez. Őszintén és a lehető legközvetlenebb hangvételben tárta föl a kötet megírásának személyes „indítékait”, amelyek egyaránt gyökereztek fiatal éveinek magánéleti, érzelmi, illetve intellektuális elkötelezettségeiben.

A kötet műfaját tekintve közel áll a dokumentum regényhez. A szöveg rendkívül olvasmányos, izgalmas, élvezetes és elgondolkodtató, ugyanakkor hatalmas mennyiségű levéltári dokumentum felhasználásával és részleges közzétételével jött létre. A szerző ideális távolságból közelít a leírtakhoz: nézőpontja megfelelően közeli, így mély (és sokszor rejtett) összefüggéseket tud feltárni, ugyanakkor megfelelően távolságtartó is – nem esik a kínálkozó állásfoglalások, ítélkezések csapdájába. Dalos György olyan világosan és meggyőzően ír le magánemberi és politikusi helyzeteket, az olvasás közben kibontakozó kép olyannyira koherens és logikus, hogy az olvasónak könnyedén támad az az érzése, mintha saját gondolatait olvasná a lapokon. 

 (russtudies.hu)

 

Cimkék: Dalos György, Gorbacsov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat