OROSZVILAG.HU


Meghalt a legendás szovjet kém 

Címlap » Történelem
  |  2012-01-12 12:56:31  |  
Gyóni Gábor

Meghalt a legendás szovjet kém 

A teheráni konferencia hőse

 Meghalt a legendás szovjet kém 

88 éves korában Moszkvában meghalt Gevork Vartanjan egykori szovjet hírszerző.

Gevork Vartanjan 1924-ben született Rosztov na Donuban, Andrej Vartanjan iráni alattvaló fiaként. 1930-ban a család Iránba költözött, Andrej Vartanjan kereskedelmi tevékenységet folytatott Iránban, de ez csak a fedőfoglalkozása volt, mivel valójában a szovjet hírszerzés számára gyűjtött információkat. Gevork Vartanjan 16  éves kora, 1940 óta dolgozott az NKVD-nek („Amir” fedőnéven). A fiatalember azt a feladatot kapta a szovjet hírszerzés teheráni rezidentúrájától, hogy a német titkosszolgálat iráni tevékenysége után nyomozzon.

1940 és 1942 között a Gevork Vartanjan vezette felderítő csoport 400, a német hírszerzéssel kapcsolatban lévő embert leplezett le Iránban.

Amirék azt is kiderítték, hogy a brit hírszerzés titkos szovjetellenes operációkat akart végrehajtani Teheránból kiindulva. Orosz nyelvet ismerő személyeket szerveztek be és képeztek ki, akiket a Kaukázusba és Közép-Ázsiába dobtak át kémkedési céllal.

A moszkvai Központ utasítására „Amir” beépült a teheráni angol „kémiskolába”, melynek a Szovjetunióba átdobott növendékeit így könnyen elkapta az NKVD.  Ezeket az embereket általában beszervezték a szovjetek és kettős ügynökként ill. dezinformációs céllal alkalmazták őket.

Az „Amir” vezette csoport biztosította az 1943-as teheráni konferencia résztvevőinek (Roosevelt, Churchill, Sztálin) biztonságát. Az Iránban működő német ügynököket, akik merényletet terveztek a résztvevők ellen, néhány nappal a konferencia kezdete előtt sikerült letartóztatni (erről szól az 1980-ban készült Teherán-43 c. francia-szovjet film Alain Delon főszereplésével).

1951-től Vartanjan Jerevánban tanult, majd 30 évig külföldi országokban dolgozott. Utolsó küldetése 1986-ban volt, 2000-ig dolgozott az orosz titkosszolgálatoknál.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök részvétnyilvánító közleményt adott ki Vartanjan halála után, méltatva az egykori hírszerző hősiességét.

 

(newsru.com)

Cimkék: Gevork Vartanjan, Irán, teheráni konferencia
Országok: Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat