OROSZVILAG.HU


Az Altajból érkeztek az indiánok ősei

Címlap » Történelem
  |  2012-01-27 10:47:14  |  
Gyóni Gábor

Az Altajból érkeztek az indiánok ősei

Legalábbis a genetikai vizsgálatok szerint

 Az Altajból érkeztek az indiánok ősei

 

Orosz és amerikai kutatók (genetikusok) vizsgálata szerint az amerikai kontinenst benépesítő törzsek – legalábbis őseik - az Altaj hegységből érkeztek, a Bering-szorosban akkor még létező földnyelven át Amerikába.

A Pennsylvaniai Egyetem és az Orosz Tudományos Akadémia közös projektje bebizonyította, hogy az észak-amerikai indiánok altaji gyökerekkel rendelkeznek. Az erről szóló tanulmány már meg is jelent az American Journal Human Genetics című periodikában. Theodore Schurr, a projekt pennsylvaniai vezetője szerint az Altaj afféle népvándorlási gyűjtőpontként funkcionált az ősidőkben, ahonnan népek rajzottak ki.

DNS vizsgálatok megerősítették, hogy az észak-amerikai őslakók az Altaj környékéről erednek. Az altajiak és az amerikaiak végleges elválására 13-14 ezer évvel ezelőtt került sor. Amerika 15-20 ezer évvel ezelőtt népesedhetett be az altaji népekkel, minden valószínűség szerint több hullámban.

Ezek a kutatási eredmények talán új életet lehelhetnek azokba az elképzelésekbe is, melyek az altaji és az észak-amerikai indián nyelvek között vélnek kimutatni közös kapcsolatokat, sőt, az „ural-altaji” (helyesen: uráli és altaji) és észak-amerikai indián kultúrák közti hasonlóságokat hangsúlyozzák (V. V. Napolszkih).

 

 

(gazeta.ru) 

 

Cimkék: Altaj, Amerika
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat