OROSZVILAG.HU


Április 5.

Címlap » Történelem
  |  2012-04-05 14:16:39  |  
Kecskeméti Gábor

Április 5.

Egy igazán háborús nap az orosz történelemben

Április 5.Április 5.Április 5.

Mi a köze egymáshoz egy bolsevik parancsnoknak, Alekszandr Nyevszkijnek és Japánnak? Mindhárom esetben (sajnos) háborúról van szó, s mind a három eset április 5-én történt, igaz 703 éves intervallumban.

Alekszandr novgorodi fejedelemként északnyugaton védte a Rusz és a kereskedőállam határait, s tette mindezt meglehetős sikerrel. 1240-ben a svéd hódítókat verte meg a Néva mentén (innen származik a „Nyevszkij” név), majd két évvel később a német lovagrendnek kellett tőle vereséget szenvednie. 1242. április 5-én a Csúd-tavi jégcsatában megfutamította az expanziós céllal érkezett keresztes lovagokat.  A csatáról Eizenstein szovjet filmrendező filmet is készített a „Jégmezők lovagja” címmel, s Alekszandr Nyevszkij néhány éve az első helyet szerezte meg a 2008-as „Oroszország neve” című reprezentatív TV-műsorban.

Hét évszázaddal később, 1918-ban ugyanezen a napon lépett be a bolsevik pártba és a Vörös Hadsereg kötelékébe a cári hadsereg egykori tisztje, Mihail Tuhacsevszkij, akinek a nevéhez fűződik a Vörös Hadsereg szervezeti felépítése, a modern, gyors reagálású szovjet haderő kifejlesztése. Mivel Tuhacsevszkij elismertsége a hadseregen belül óriási volt, Sztálin komoly konkurenciát látott benne, így a kiváló stratéga is áldozatul esett a ’30-as évek sztálini repressziójának.

A Szovjetunió ugyanezen a napon mondta fel 1945-ben, a Japánnal 1941 áprilisában kötött megnemtámadási szerződést, mely után lehetőség nyílt a Vörös Hadsereg mozgósítására Ázsiában. Erről még a jaltai konferencia során született megállapodás a szövetségesek között.
Cimkék: nyevszkij, alekszandr, tuhacsevszkij, vörös hadsereg, japán, szovjetunió, bolsevik, svéd, német, csúd-tó, novgorod
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat