OROSZVILAG.HU


166 éve született Peter Carl Fabergé

Címlap » Történelem
  |  2012-05-30 01:21:51  |  
Kecskeméti Gábor

166 éve született Peter Carl Fabergé

Egy francia ékszerész karrierje Péterváron

166 éve született Peter Carl Fabergé166 éve született Peter Carl Fabergé166 éve született Peter Carl Fabergé

1846. május 30-án látta meg a napvilágot a Cári Birodalom fővárosában a francia hugenotta családból származó Peter Carl Fabergé (orosz nevén Карл Густавович Фаберже), aki utolsó cári ékszerészként a mérhetetlen luxusban élő cári család és udvar számára dolgozott. Fabergé alkotásai – az úgynevezett Fabergé tojások – világszerte ismertek azok extravagáns, bonyolult és luxus minőségű kivitelezésükről.

Carl Fabergé Gustav Fabergé híres pétervári ékszerész fiaként született. A család, Carl születése után néhány évvel otthagyta az „Észak Velencéjé”-t, s Drezdába költözött, igaz a pétervári ékszerműhely továbbra is működött. Carl majd csak 26 évesen tért vissza szülővárosába. 1882-ben ékszerészmester lett, s átvette a családi vállalkozást. Egy moszkvai pán-orosz kiállításon a cár le volt nyűgözve Fabergé egyik alkotásától (állítólag olyan pontosan alkotta meg egy Kr. e. IV. századi arany karperec mását, hogy az uralkodó nem tudta megkülönböztetni az eredetitől).

166 éve született Peter Carl Fabergé166 éve született Peter Carl Fabergé166 éve született Peter Carl Fabergé166 éve született Peter Carl Fabergé166 éve született Peter Carl Fabergé

A legendás Fabergé tojások első darabját 1885-ben megrendelésre alkotta meg, amit III. Sándor cár, feleségének szánt ajándékba húsvétra. A tojás tömör aranyból készült, amit finom, fehér zománcréteg fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. A tojás belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el, amely nyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását. Fabergé ezáltal olyan egyedülálló ékszerdobozkát készített, hogy azt követően minden évben tőle rendelt az udvar ilyen húsvéti „tojásokat”. Néhány év múltán hivatalos cári ékszerésszé nevezték ki, s a vállalkozás minden költéségét állami pénzből finanszírozták. Egy-egy tojás elkészítése gyakran egy évig is eltartott. A cár kikötése csupán annyi volt, hogy minden tojás más-más meglepetést tartalmazzon.  Az évek múlásával a tojások formavilága egyre bonyolultabbá vált, már gyémántot, ezüstöt, aranyt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat használtak fel készítésükhöz. Összesen 71 ilyen tojásról tudunk, de csak 62 vészelte át a történelem viharait. Az egyik legutolsó Fabergé tojást („Rotschild tojás”) néhány éve a Christie aukciós ház értékesítette 8.900.000 angol font értékben. (Körülbelül 3.328.600.000 forintnak megfelelő összeg.)

1917-ben a családi vállalkozást államosították, s a Fabergé család elmenekült Pétervárról. 1920-ban érkeztek meg Svájcba, ahol Carl Fabergé még abban az évben elhunyt. A bolsevik kormány a tojások nagy részét külföldi valutáért eladta, így a Fabergé örökség azóta is szétszórva található a világon. Sok mai cég viseli a család nevét, de a családi ékszerészet hírét és dicsőségét semmi nem hozhatja vissza.

Peter Carl Fabergé születésének évfordulójára emlékezve, egy nap erejéig még a Google keresőoldal is Fabergé grafikát kapott.
166 éve született Peter Carl Fabergé

 

 

 

Cimkék: fabergé, cár, pétervár, tojás, ékszer, luxus, bolsevik, arany, ezüst,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat