OROSZVILAG.HU


Német fegyverek a Kaukázusban

Címlap » Történelem
  |  2012-09-20 13:17:25  |  
Kecskeméti Gábor

Német fegyverek a Kaukázusban

1942 óta hevernek az Elbrusz lábánál

 

Német fegyverek a KaukázusbanNémet fegyverek a KaukázusbanNémet fegyverek a Kaukázusban

Az orosz rendőrség 5 darab, második világháborús német tüzérségi ágyút talált Dél-Oroszország hegyvidéki régiójában. A Kabard-Balkár Köztársaság rendőrsége szerint a fegyverek igen jó állapotban vannak, s Európa legmagasabb hegye, az Elbrusz közelében találhatóak.

„Ha rossz kezekbe kerültek volna, akkor arra tudták volna használni, amire tervezték.” – jelentette ki az Elbrusz környéki terület rendőrfőnöke, Muszlim Bottajev, aki hozzátette, hogy katonai mérnökök hamarosan biztonságos helyre szállítják a fegyvereket.

A világháborúból hátramaradt német fegyvereket a Donguz-Oron átjárónál fedezték fel 2800 méteres magasságban. A lelet az 5 darab 76 milliméteres ágyún kívül 8 tüzérségi lövedéket, 4 kézigránátot, 3 aknát és 500 (!) darab kézifegyvert tartalmaz. Ezeket a Wehrmacht hagyta hátra, amikor visszavonult a területről. A náci Németország csapatai 1942 nyarán és őszén tartották ellenőrzésük alatt Dél-Oroszország területeit, sőt egy német hegyvidéki alakulat még az Elbrusz csúcsára is feljutott. Az Elbrusz környéki harcok maradványai mind a mai napig folyamatosan bukkannak elő: múlt hónapban a rendőrség és a kutatók a Vörös Hadsereg hat katonájának földi maradványait találták meg a közelben.

(RIA Novosztyi)


 

 


 

 

Cimkék: német, fegyver, elbrusz, wehrmacht, világháború, kabard-balkár, hegy,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat