OROSZVILAG.HU


Előkerült JFK háborús beszéde 

Címlap » Történelem
  |  2012-10-17 09:45:55  |  
Gyóni Gábor

Előkerült JFK háborús beszéde 

Ötven éve zajlott a kubai rakétaválság

 Előkerült JFK háborús beszéde 

 

Ötven éve ezekben a napokban zajlott a kubai rakétaválság, amely kis híján a harmadik világháborúba rángatta a világot.  A Kubába elhelyezett szovjet rakéták miatt kirobbant válság végül az amerikai és a szovjet fél kölcsönös meghátrálásával végződött. Egy most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint azonban a Fehér Ház a blokádon túl olyan komolyan fontolgatta Kuba lerohanását, hogy J. F. Kennedy elnök már a háború kirobbanását közlő beszédet is előre megírta. A beszédtervezetet Robert Kennedy, J. F. Kennedy szintén merényletben meggyilkolt testvére személyes archivumában fedezték fel.

A beszédtervezet szerint az elnök „nehéz szívvel” közli az amerikai lakossággal, hogy „kénytelen” volt parancsot kiadni Kuba invázójára. Tekintettel a kubai szovjet katonai jelenlétre, könnyen lehet, hogy ez a beszéd a harmadik világháborút robbantotta volna ki.  Robert McNamara amerikai védelmi miniszter tervezete szerint egyébként amerikai bombázók támadtak volna Kubára, majd 90 ezer amerikai katona szállt volna partra a szigetországban, amennyiben a szovjetek áttörték volna a kubai blokádot.

Egy másik, a Kennedy archívumból származó 1964-es dokumentum Fidel Castro, Raul Castro és más kubai vezetők meggyilkolásának tervét tartalmazza.

A német Die Welt viszont olyan dokumentumokat publikált az évfordulón, melyek szerint Fidel Castro SS veteránokat toborzott a válság idején – az ő instrukcióik alapján képezték ki a kubai hadsereget.

 

 

(dailymail.co.uk)

 

Cimkék: kubai rakétaválság, JFK, háború, Kuba
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat