OROSZVILAG.HU


Putyin is köszöntötte a legendás kémet 

Címlap » Történelem
  |  2012-11-11 12:44:21  |  
Gyóni Gábor

Putyin is köszöntötte a legendás kémet 

Egy kémkarrier a hidegháború korából

 Putyin is köszöntötte a legendás kémet 

Vlagyimir Putyin orosz elnök is köszöntötte a 90. születésnapját ünneplő George Blaket, aki az ’50-es évektől a szovjet hírszerzés számára dolgozott. Blake eredetileg a brit hírszerzés tisztje volt, a koreai háború idején esett fogságba, és ideológiai okokból kezdett a KGB-nek dolgozni.

Putyin köszöntő levelében George Blake professzionális kvalitásait magasztalta. Az orosz elnök szerint Blake és kollégái fontos szerepet játszottak a hidegháború korában a béke megőrzésben. Ez a „kívülállók számára észrevehetetlen, de nagyon fontos feladat a legmagasabb elismerésre és tiszteletre érdemes” – írta Putyin.

George Blake 1922-ben született Rotterdamban. Hollandia német megszállása idején családja Angliába menekült, ám George Blake Hollandiában maradt, és részt vett az antifasiszta ellenállás tevékenységében.

1942-ben Angliába akart menni, de a francia-spanyol határon lebukott, börtönbe zárták. Végül kiszabadult, s 1943-ban a brit flottában teljesített önkéntes szolgálatot.

1944-ben besorozták a brit hírszerzés holland szekciójába.

A második világháború befejezése után Hamburgba küldték, ahol az volt a feladata, hogy a szovjet hadseregről gyűjtsön adatokat. Itt kezdett oroszul tanulni.

1948-ban a SIS szöüli rezidense lett, feladatul kapta a Szibériáról és orosz Távol-Keletről szóló hírszerzést. Miután a koreai háborúban Szöult elfoglalta az észak-koreai hadsereg, Blake észak-koreai internálótáborba került.

1951-ben felajánlotta együttműködését szovjet titkosszolgálatnak és értékes adatokat adott ki a brit hírszerzésről.

A koreai háború lezárása után visszatért Londonba, immár a szovjet hírszerzés titkos munkatársaként. Blake Londonban a külföldi titkos lehallgatásokat felügyelte. 1953-tól kezdve tájékoztatta Moszkvát a SIS és a CIA titkos akcióiról. Így tőle értesültek a szovjetek arról az alagútrendszerről, melyet Berlinben építettek ki a nyugatiak, s melyet 1956-ban „véletlenül” fedeztek fel a szovjetek.

1961-ben Michal Goleniewski Nyugatra pártolt lengyel hírszerző (aki egyébként az 1918-ben meggyilkolt Alekszej Romanov álcárevicsnek is kiadta magát) szavai után vált ismertté, hogy a SIS egyik magasrangú tisztje a szovjet hírszerzésnek szivárogtat. A Bejrútban tartózkodó Blaket Londonba rendelték, kihallgatták, s miután kiderült, hogy ő az áruló, 42 évi börtönre ítélték. Blake azonban 1966-ben megszökött a börtönből és Moszkvában telepedett le, ahol azóta is él. Blake a Lenin és a Vörös Zászló Érdemrend tulajdonosa.

 

(newsru.com)

Cimkék: George Blake, hidegháború, SIS, KGB
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat