OROSZVILAG.HU


Sztálin lánya és az FBI

Címlap » Történelem
  |  2012-11-20 14:02:07  |  
Oroszvilag.hu

Sztálin lánya és az FBI

Éberen figyelte az FBI Lana Peterst

 Sztálin lánya és az FBI

 

Az FBI feloldotta azon dokumentumok egy részének a titkos minősítését, melyek az USA-ban letelepedett Szvetlána Allilujeva, Sztálin lányának megfigyeléséről tanúskodnak,

Szvetlána Allilujeva 1967-ben emigrált a Szovjetunióból (egy indiai út alkalmával lényegében megszökött). Előbb Svájcban, majd az Egyesült Államokban élt Lana Peters néven (felvéve amerikai férje nevét). Sztálin lánya Amerikában halt meg éppen egy éve, 2011 novemberében.

A most nyilvánosságra hozott 233 oldalas anyagban azért maradtak titkok, azok a részek, melyek felfednék a titkos informátorok nevét, vagy túlságosan személyes jellegűek.

A dokumentumokból – melyek egy része kivágott újságcikk - mindenesetre az derül ki, hogy az FBI szoros megfigyelés alatt tartotta Sztálin Amerikába emigrált lányát és kíváncsi volt arra, milyen hatással lesz az amerikai-szovjet viszonyra Allilujeva Amerikába költözése. Allilujeva, miután Amerikába érkezett, felvette a kapcsolatot az FBI-val, és azt közölte, hogy a KGB ügynökei követik őt. 1967-ben pedig egy szovjet diplomata, Mihail Trepihalin azt közölte, Allilujeva – aki azt mondta, a szovjet rendszer teljesen korrupt – amerikai jelenléte aláássa az amerikai-szovjet kapcsolatokat.

A dokumentumok titkosságát az Associated Press követelésére oldották fel.

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék: Szvetlana Allilujeva, FBI, Sztálin lánya
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat