OROSZVILAG.HU


Rangos történészkonferencia Moszkvában 

Címlap » Történelem
  |  2012-11-27 11:49:03  |  
Oroszvilag.hu

Rangos történészkonferencia Moszkvában 

A magyar történettudományt Szvák Gyula képviselte

 Rangos történészkonferencia Moszkvában 

 

November 24-én a moszkvai Prezigyent hotelben „Oroszország története a XX. század végén világtörténelmi kontextusban” rendeztek nemzetközi konferenciát. A konferencia szervezőbizottságának vezetője Szergej Nariskin, az orosz állami Duma és az Oroszországi Történelmi Társulat (Rosszijszkoje Isztoricseszkoje Obsesztvo) elnöke volt, a rendezvény megszervezésében számos akadémiai intézmény szerepet vállalt.

A konferencia célja az volt, hogy dialógust teremtsen a különböző tudományágak képviselői számára, annak megértése céljából, hogy milyen, Eurázsia és a világ egésze számára fontos történelmi folyamatok zajlottak a XX. század végén a Szovjetunióban és Oroszországban.

A nemzetközi konferencián előadást tartott – egyedüliként Kelet-Közép-Európából – Szvák Gyula, az ELTE professzora „Klió és a hatalom szolgálatában” címmel.

A konferenciát Szergej Nariskin (a képen) nyitotta meg, aki többek között elmondta, az elmúlt években a történelem erősödő mitologizálása figyelhető meg, miközben növekvő érdeklődés tapasztalható a történelem irányába. Mára megfordulni látszik a történelemértelmezések fragmentálódása, és éppen ellenkezőleg, az „inga a másik irányba lendül”, egy új integráció felé.

 

(duma.gov.ru, mhf.su)

 

Cimkék: Szergej Nariskin, Szvák Gyula
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat