OROSZVILAG.HU


Medvegyev a 2008-as kaukázusi háborúról

Címlap » Történelem
  |  2013-08-04 12:53:42  |  
Gyóni Gábor

Medvegyev a 2008-as kaukázusi háborúról

A volt orosz elnök visszaemlékezései, gondolatai

 Medvegyev a 2008-as kaukázusi háborúról

Augusztus 8-án lesz öt éve, hogy Grúzia megtámadta Dél-Oszétiát, és az ott állomásozó orosz békefenntartókat. Ezt követően Oroszország is beavatkozott a fegyveres konfliktusba, és szétverve a grúz hadsereget, „békére kényszerítette” Tbiliszit.

Dmitrij Medvegyev, aki 2008-ban Oroszország elnöke és az orosz fegyveres erők főparancsnoka volt, a Russia Today csatornának adott interjúban emlékezett az akkor történtekről.

Medvegyev elmondta, elnöksége kezdetén, bár nyilvánvaló volt, hogy a grúz-orosz kapcsolatok válságban vannak, reménykedett a Tbiliszivel való kapcsolatok normalizálásában. Nem sokkal elnökké beiktatása után, június elején felhívta őt Mihail Szaakasvili grúz elnök, aki azt ajánlotta, újítsák fel a vasúti összeköttetést Abházia és Oroszország, Abházia és Grúzia között. „Összességében ez egy semleges beszélgetés volt.” Ezt követően Medvegyev arról biztosította Szaakasvilit, hogy kész a dialógus folytatására, s valóban találkoztak is a FÁK államok vezetőinek találkozóján Szentpéterváron. Ezen a találkozón Szaakasvili szavakban teljes mértékben egyetértett Medvegyev indítványával a kapcsolatok normalizálásáról. A háború előtt utoljára Asztanában találkoztak, ekkor már tetőfokára hágott a feszültség, de Szaakasvili szavakban továbbra is egyetértett a kapcsolatok normalizálásának fontosságával. Abban is megállapodtak, hogy a grúz elnök látogatást tesz Oroszországban. Ezt követően viszont minden kapcsolat megszakadt Szaakasvilivel.

A háború előtt néhány nappal Medvegyev elnök már jelentéseket kapott arról, hogy a grúz erők koncentrációja zajlik Dél-Oszétia határvidékén és „provokációk történnek”. Mivel azonban a konfliktus már hosszú évek óta elhúzódott, és gyakoriak voltak a lövöldözések, ezeket az információkat különbözőképpen lehetett értékelni. Mindazonáltal a Kremlben abban reménykedtek, a grúz vezetésnek és Szaakasvilinek lesz annyi esze, hogy „nem teremtenek olyan problémákat, melyeket aztán teremtettek.” Medvegyev elmondta, az utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy a grúzok megállnak. Éjjel 1 órakor világossá vált, hogy ami Dél-Oszétiában zajlik, nem egy közönséges provokáció, hanem „valódi agresszió, melynek az a célja, hogy erővel elfordítsa Dél-Oszétia fejlődését, és egy másik rezsimet juttasson hatalomra.” Ezt követően Medvegyev meghozta a „nehéz döntést”: utasítást adott a katonai műveletek megkezdésére a grúz hadsereg ellen.

Szaakasvili motivációi kapcsán Medvegyev elmondta: a grúz elnök azt hihette, az oroszországi hatalomváltás után könnyebben elérheti céljait. Másrészt az Egyesült Államok „és néhány más ország” is Grúzia mögött állt, amelyek „nemcsak morális, hanem anyagi támogatást” is nyújtottak Tbiliszinek. Medvegyev emlékeztetett: 2002 és 2008 között a grúz fegyveres erők támogatása tizenötszörösére emelkedett, elérve majdnem az 1 milliárd dollárt. Nyilvánvaló volt Grúzia erőteljes fegyverkezése. Másrészt Szaakasvili azt is gondolhatta, hogy a NATO kiáll mellette, hiszen Grúzia felvételét kérte a NATO-ba, és úgymond, várólistára tette az országot.

Szaakasvili azt gondolhatta, Oroszország nem fog beavatkozni a konfliktusba, a grúzok gyorsan elfoglalják Chinvalt, „helyreállítják az alkotmányos rendet” hátuk mögött az Egyesült Államok és más országok támogatásával.

Arra a kérdésre válaszolva, miért nem foglalták el az orosz csapatok Tbiliszit, Medvegyev úgy válaszolt, 2008-ban „nem Grúzia és Oroszország között zajlott háború.” Ez oszét-grúz konfliktus volt, amelybe Oroszországnak azért kellett beavatkoznia, mert Grúzia megkísérelte kiirtani saját és az Oroszországi Föderáció polgárait. A konfliktus pillanatában Dél-Oszétia lakosságának mintegy 80 százaléka orosz állampolgár volt. „Ez nem országok közötti háború, és semmiképpen nem Oroszország népe és a grúz nép közti háború. Ez egy békére kényszerítési operáció volt.” Az operációnak lokális céljai voltak, az ellenfél lefegyverzése, hogy ne tudja irtani a békés lakosságot. Ezt sikerült öt nap alatt elérni, bár Medvegyev elmondta, aggódott amiatt, hogy nem sikerül ilyen gyorsan győzelmet aratni.

Medvegyev elmondta, nem volt cél Szaakasvili rezsimjének megdöntése, melynek sorsa fölött csak a grúz nép rendelkezhet. A volt orosz elnök mindazonáltal vállalhatatlan alaknak és háborús bűnösnek tartja Szaakasvilit. Ami Grúzia területi sérthetetlenségét illeti, Medvegyev szerint a grúzoknak a ’90-es évek eleje óta számos lehetőségük lett volna helyreállítani államuk egységét, akár konföderáció létrehozásával. Szaakasvili tehát maga szaggatta szét a saját államát. Oroszországot békés célok vezették.

Medvegyev megerősítette, augusztus 8-án éjjel nem konzultált az akkor Kínában tartózkodó Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel, csak a katonai és diplomáciai vezetőkkel érintkezett. Nem is volt szükséges Putyinnal beszélni, hiszen „ezt a kérdést nem egyszer áttekintettük hivatalba lépésem előtt.” Mármint azt, hogy Oroszország meg fogja védeni állampolgárait és az Oroszországi Föderáció érdekeit, hiszen a régióban 1992 óta „csendes háború” zajlott. Tekintve Grúzia militarizálódását, számítani lehetett egy háború kitörésére. Oroszország nem tűrhette, hogy állampolgárait mészárolják, ezt nem fogadta volna el az oroszországi közvélemény.

Az Egyesült Államok sajátos reakciót választott, szavakban kiállt Grúzia mellett, valójában azonban az amerikai vezetők megértették, hogy Oroszországgal nem lehet konfrontálódni.

A nemzetközi média 90 százaléka azonban, „kolosszális cinizmussal”, propagandát folytatott azokban a napokban, és Oroszországot próbálták feltüntetni agresszornak  – közölte Medvegyev. Ma már azonban, főleg Ivanisvili grúz miniszterelnök beismerése után, mindenki számára világos, hogy ki kezdte a háborút.

 

Ma hasonló propagandahadjárat folyik Szíria, vagy a közelmúltban zajlott Líbia és Irak kapcsán – mondta az orosz kormányfő.

Cimkék: Oroszország, Grúzia, Egyesült Államok, Oroszországi Föderáció, Dél-Oszétia, Tbiliszi, Medvegyev, 2008,
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat