OROSZVILAG.HU


A volgai németek elűzése

Címlap » Történelem
  |  2013-08-28 23:52:21  |  
Kecskeméti Gábor

A volgai németek elűzése

1941. augusztus 28-án döntöttek erről

A volgai németek elűzése   A volgai németek elűzése

72 évvel ezelőtt, ezen a napon döntött a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége, hogy kitelepítik lakóhelyükről a volgai németeket. 1941. szeptember 3. és 20. között emberek százezreit deportálták az ország keleti és középső részeibe. Csupán évtizedekkel később engedélyezték számukra a visszatérést. Az erőszakos kitelepítést azzal indokolták, hogy a volgai németek között több ezren, tízezren élnek olyan diverzánsok és kémek, akik egy Németországból érkező jelre várnak, hogy felkelést robbantsanak ki a Volga mentén.

A német lakosság vagyonát és javait elkobozták, alig vihettek magukkal valami az útra. Amikor több napos utazás után megérkeztek Szibériába, Közép-Ázsiába vagy Kazahsztánba, gyakran a sztyeppe közepén tették ki a családokat, sorsukra hagyva őket.

1964-ben fordulat következett be az elűzött volgai németek sorsában: a szovjet kormány egy titkos ülésen elismerte, hogy a hitleri csapatok támadása miatt a volgai németek ellen keletkezett vádak hamisnak bizonyultak. Ezután folyamatosan helyreállították jogaikat. 1973 óta utazhattak a Szovjetunió európai felébe.

A rendszerváltozás után a volgai németek leszármazottainak döntő többsége végleg elhagyta Oroszországot.

(aktuell.ru)

 

 

Cimkék: volga, német, kitelepítés, elűzés, 1941, szovjetunió, szibéria, közép-ázsia,
Országok: Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat