OROSZVILAG.HU


Érlelődő konszenzus a standard ügyében

Címlap » Történelem
  |  2013-09-07 08:38:50  |  
Oroszvilag.hu

Érlelődő konszenzus a standard ügyében

A XX. század története kapcsán van a legtöbb vita

 Érlelődő konszenzus a standard ügyében

Az Oroszországi Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének (IRI RAN) ülésén közelebb kerültek egymáshoz az álláspontok az egységes iskolai történelemtankönyv ügyében – közölte Szergej Zsuravljov, az IRI RAN igazgatóhelyettese. A tudósok változtatásokat is javasoltak a standardban,  így a tanulók reményeik szerint 2012-ig tanulmányozhatják Oroszország történetét (az eredeti javaslat 2000-ig ment volna).

A legvitatottabb korszak a XX. század története, de ennek megvitatásában is sikerült előrelépni. Az 1917-es forradalmat a jövőben nem egyetlen eseményre hegyezik ki (október 25.), hanem a forradalmat folyamatában értelmezik. A forradalmi események kezdete az 1917-es februári fordulat, melyet egyelőre szintén forradalomnak neveznek. Október 25-e a már zajló forradalom egy újabb fázisának és a polgárháború kezdetének értékelendő.

Az 1937-1938-as nagy terror a proletárdiktatúra logikájának felelt meg. A terror indokai megalapozatlanok voltak. A tudósok Sztálin jellemzése kapcsán elzárkóztak a „sikeres menedzser” és a „véres hóhér” kifejezésektől. Nem kívánatos a „sztálini szocializmus” kifejezés sem, de ebben az esetben a „desztalinizáció” létjogosultsága is megkérdőjeleződik – írja a Kommerszant újságírója.

A tudósok Mihail Gorbacsov reformjait pozitívnak, de elkésettnek értékelték.

A ’90-es évek megítélése kapcsán már nem sikerült egyetértésre jutniuk a történészeknek, ám a viták még folytatódhatnak: az államfőnek november 1-ig kell a standard javasolt végleges változatát benyújtani.

 

 

(Kommerszant)

Cimkék: Zsuravljov, Kommerszant,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat