OROSZVILAG.HU


Újabb vita a tankönyvről

Címlap » Történelem
  |  2013-09-26 10:43:44  |  
Oroszvilag.hu

Újabb vita a tankönyvről

2012-ig követik az eseményeket, tatár korrekciók

 Újabb vita a tankönyvről

Tegnap az Oroszországi Tudományos Akadémián (RAN) az Oroszország története iskolai tankönyv újabb vitájára került sor.

Szergej Nariskin, a Duma és az Oroszországi Történelmi Társaság elnöke szerint a dokumentum a viták során jelentős változásokon esett át. Az új változat szerint az események nem 2000-ig, hanem 2012-ig haladnak majd, Vlagyimir Putyin elnökké választásáig (azt azonban nem említi a dokumentum, hogy Putyin hányadik ciklusáról van szó). Vlagyimir Megyinszkij kulturális és Dmitrij Livanov oktatási miniszter a 2000-es évvel zárták volna a tankönyvet, a kronológiai bővítés mellett érvelt azonban az Oroszország Történeti Intézet (IRI RAN) igazgatója, Jurij Petrov.

Nincs szó ugyanakkor a szövegben a 2011 decemberében kezdődött ellenzéki tömegtüntetésekről.

„Új” szereplőként nevesítve is megjelenik a tankönyvben Mihail Hodorkovszkij. Andrej Medusevszkij történész szerint furcsa a tankönyvben szereplő nevek jegyzéke: megemlítik Joszif Kobzont, de hiányzik Msztyiszlav Rosztropovics. Nem említik az Ideiglenes Kormány vezetőit. A tankönyv a szovjet korszak kapcsán kerüli az állásfoglalást. Medusevszkij szerint a tankönyv a Jelcin-korszakot egyetlen nagy válságként írja le, de nem tesz említést a reformokról. Medusevszkij szerint az IRI RAN-nak el kellene készítenie a saját, alternatív tankönyv-változatát.

Ami a korábbi időszakokat illeti: a tankönyvből el fog tűnni a" tatár-mongol iga" kifejezés, helyette jön majd "az orosz földek függési rendszere a hordai kánoktól" - tatár javaslatra. Rafael Hakimov, a kazanyi Történeti Intézet vezetője azt is javasolta, a tanköny szerzői szakítsanak az Európa-központú történetírással, és ehelyett az eurázsiai koncepciót részesítsék előnyben.

 

 

(Vedomosztyi) 

Cimkék: tankönyv, IRI RAN
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat