OROSZVILAG.HU


A Wehrmacht a keleti fronton

Címlap » Történelem
  |  2013-09-30 12:33:55  |  
Oroszvilag.hu

A Wehrmacht a keleti fronton

Háború a civil lakosság ellen

 A Wehrmacht a keleti frontonú

Berthold Seewald a Die Welt c. lapban a Wehrmacht szovjetunióbeli tevékenységéről jelentetett meg írást. A cikk szerint a német hadsereg visszavonulása során szisztematikusan semmisítette meg vagy hurcolta el a Szovjetunió anyagi javait és emberállományát.

A német utasítások, például egy 1943 júliusában kiadott parancs „tisztogatásról”, és a „megsemmisítés elkerülhetetlen politikájáról” beszélt. Ez a parancs előírta a malmok, tejgazdaságok, minden mezőgazdasági jellegű létesítmény, minden technika, amennyiben lehetséges, elszállítását, amennyiben nem lehetséges, megsemmisítését, a termés felgyújtását.

A civil lakosságot egy másik, hasonló időszakban kiadott parancs szerint „evakuálni” kell. Minden 14 és 55 év közötti férfi, valamint 15 és 45 év közötti nőt deportálni kellett.

A német hadsereg a „felperzselt föld” taktikáját alkalmazta. A Közép Hadseregcsoportban működő 7. gyalogoshadosztály 1943 július és október között félmillió civil lakost „evakuált”, miközben a munkaképtelen gyerekeket és öregeket helyben hagyva lényegében halálra ítélték. Szeptemberben az Észak Hadseregcsoport 900 ezer embert „evakuált”. Az „evakuáltakat” hadifogolyként kezelték, ellenállás esetén agyonlőtték őket.

E stratégiát Himmler fogalmazta meg 1943 áprilisában Harkovban elmondott beszédében: „Hogyan szabadulunk meg az oroszoktól? Megsemmisítjük vagy fogolyként dolgoztatjuk őket…a területet pedig, ahonnan visszavonulunk, elpusztítjuk.

E stratégiai eredményeképpen Orlov megye jelentős része egyetlen füstölgő romhalmazzá változott. A 7. hadosztály a Dnyeper mögé való visszavonulás során sikeresen teljesítette a parancsot, és üszkös romhalmazzá változtatta a folyótól keletre eső területeket.

A civil lakossággal, a gyerekekkel és nőkkel szemben vívott háború azonban a német hadsereget is demoralizálta. A pusztító politika a német infrastruktúrát is aláásta, és a partizánmozgalom megerősödött.

 

 

(Berthold Seewald: "In größtmöglichem Ausmaß zerstören", welt.de)

Cimkék: 1943, Wehrmacht, német hadsereg
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat