OROSZVILAG.HU


Reconstructing Lenin

Címlap » Történelem
  |  2014-01-11 11:16:20  |  
Oroszvilag.hu

Reconstructing Lenin

Krausz Tamás Lenin-biográfiája angolul

 Reconstructing Lenin

2014 augusztusában jelenik meg angol nyelven Krausz Tamás professzor Lenin-monográfiája. A könyvről a következő ismertetést tette közzé a monthlyreview.org:

"Vlagyimir Iljics Lenin egyike a 20. század legrejtélyesebb és legnagyobb hatást kiváltó személyiségeinek. Noha élete és munkássága alapvető jelentőségű a modern történelem és a szocialista mozgalom legelemibb megértése szempontjából is, bal- és jobboldali szerzők generációi gondolták elégségesnek, ha munkásságát felszínes elemzésekkel vagy sivár dogmákkal őrzik meg a feledéstől. Most, hogy a Szovjetunió és a „létező szocializmus” megbukott, lehetőség nyílott arra, hogy Lenin megítéléshez friss szemmel, korának történelmi kontextusában gyökerező józan ésszel közelítve vizsgáljuk, hogyan alakította e kontextus Lenin elméleti és politikai tevékenységét. A Reconstructing Lenin című könyv, amely négy évtized munkájának összegzése és most, első ízben angolul is olvasható, pontosan erre tesz kísérletet.

Krausz Tamásnak, a nagyra becsült magyar tudósnak, aki Lukács György, Tőkei Ferenc és Mészáros István örökségét viszi tovább, e könyve jelentősen járul hozzá a növekvő számú modern Lenin-tanulmányokhoz. E gazdag és mélyre hatoló elemzés bemutatja a forradalomcsináló Lenint, az adott pillanat politikai eseményei által formált gondolkodását, ami ugyanakkor sosem kalandozik messze a koherens elméleti perspektívától. Krausznak sikerül egyensúlyt találnia a lenini tér és idő részletes leírása és Lenin intellektuális fejlődésének tiszta, világos kifejtése között, miközben számos témakört, például a háborút és a forradalmat, a diktatúrát és a demokráciát, a szocializmust és az utopianizmust érint. A könyv alapvetően megváltoztatja az olvasónak a történelmi személyiségre és a mozgalomra tekintő szemléletmódját, s egyúttal az angol nyelvű világ is megismerhet Krausz Tamásban egy radikális, mélyre hatoló társadalomtudóst.

Példamutató tudományos mű, mely mélyre hatoló éleslátással és rendíthetetlen elkötelezettséggel van megírva. A gazdagon dokumentált részletekre is figyelő mű Lenin hatalmas életművének kialakulását és sokat vitatott hatását világítja meg dinamikus történeti környezetében, egyidejűleg hangsúlyozva az életmű maradandó, a szocialista fejlődés távlataira, jövőjére gyakorolt jelentőségét.” 

Mészáros István

Cimkék: Krausz Tamás, Lenin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat