OROSZVILAG.HU


A leningrádi blokádra emlékeztek Berlinben

Címlap » Történelem
  |  2014-01-28 11:22:06  |  
Oroszvilag.hu

A leningrádi blokádra emlékeztek Berlinben

Danyiil Granyin sokkolta a Bundestag képviselőit

 A leningrádi blokádra emlékeztek Berlinben

Berlinben, a Bundestagban a leningrádi blokád áttörésének 70., és az auschwitzi koncentrációs és megsemmisítő tábor felszabadulásának 69. évfordulójára emlékeztek (Németországban 1996 óta január 27.-e a nácizmus áldozatainak emléknapja).

Az ünnepségen felszólalt a 95 éves Danyiil Granyin orosz író, a leningrádi blokád túlélője. Granyin Angela Merkel kancellár, Norbert Lammert házelnök és Joachim Gauck államfő kíséretében érkezett a Bundestagba.

Lammert házelnök megnyitó beszédében felhívta a figyelmet arra, Auschwitz felszabadítása és a leningrádi blokád áttörése ugyanarra a napra esett és párhuzamot vont a zsidók megsemmisítése, valamint a Szovjetunió ellen vívott irtóháború között. Mindkettő alapja a nemzetiszocialista ideológia volt. Lammert emlékeztetett, a Zyklon-B gázt, amit Auschwitzban használtak, szovjet hadifoglyokon próbálták ki.

A 95 éves Granyin állva mondta el egyórás beszédét. Az író nem a németek és oroszok történelmi megbékéléséről vagy a totalitárius rendszerek összehasonlításáról beszélt, mint azt sokan várhatták, hanem Leningrád 900 napos blokádjának szörnyű napjait elevenítette fel.

A blokád során a körbezárt Leningrádban nem volt élelem, tüzelő, víz, fűtés, áram. Granyin sokkoló részleteket közölt a leningrádi blokád napjairól. Például, hogy egy anya nem temette el éhenhalt hároméves gyermekét, hanem annak a húsából etette 12 éves lányát, hogy megmentse őt.

Granyin a lövészárokban volt az ostrom idején. Amikor Leningrádot bombázták a németek, még a lövészárokban is rengett a föld. Olykor napokig égtek Leningrád házai, mivel nem tudták eloltani a tüzet.

A németek Hitler parancsára nem hatoltak be a városba, hogy ne bonyolódjanak fölösleges utcai harcokba, inkább éhhalálra ítélték a város lakóit és a kapitulációt várták. A háborúban katonák harcolnak katonák ellen, itt viszont a város, a civilek ellen viseltek hadat a németek. „Sokáig nem tudtam megbocsátani a németeknek” – mondta Granyin.

 

 

(echo.msk.ru)

Cimkék: leningrádi blokád, Danyiil Granyin, Lammert, Auschwitz, Berlin, Leningrád, németek,Bundestag
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat