OROSZVILAG.HU


Választás Ukrajnában - 1917

Címlap » Történelem
  |  2014-07-04 16:01:55  |  
Gyóni Gábor

Választás Ukrajnában - 1917

Ukrán vidék, orosz és zsidó városok

1917 novemberében még az Ideiglenes Kormány által kiírt képviselőválasztások kezdődtek Oroszországban. A választások megrendezését a bolsevikok is támogatták. Az 1917-es oroszországi választások szabadon és demokratikusan zajlottak. Választójoggal rendelkeztek a 20 évnél idősebbek (a nők is), mindenféle vagyoni, faji, vallási korlátozás nélkül.

A választásokat az eszerek nyerték meg, majd 18 millió szavazatot szereztek (40 %), második helyen végeztek a bolsevikok (10,6 millió szavazat, 24 %), harmadik lett az ukrán eszerek pártja (3,4 millió szavazat, 7,7 %).  Mandátumhoz jutottak még az alkotmányos demokraták, kadétok (2 millió voks, 4,7 %. Bár nem országos pártlista alapján zajlott a választás, hanem a lakosság száma alapján jelöltek ki választókörzeteket – 200 (Szibériában 179) ezer fő után egy mandátum – ahol a választói listákra lehetett szavazni).

Érdemes megnézni, hogyan szerepeltek az egyes pártok a későbbi Ukrajna területén (a Kijevi, Poltavai, Podóliai, Volini, Jekatyerinoszlávi, Csernyigovi, Herszoni, Harkovi kormányzóságokban).

Ezekben a főleg ukránok által lakott kormányzóságokban az ukrán nemzeti gondolatot leginkább felvállaló ukrán eszerek (Szocialista-Forradalmárok Ukrán Pártja) arattak elsöprő győzelmet a legtöbb helyen, a Kijevi (77 %), Poltavai (65 %), Podóliai (79 %), Volhíniai (70 %) kormányzóságokban. Győztek, de kisebb arányban a Jekatyerinoszlávi (47 %) és Csernyigovi (50 %) kormányzóságokban.

Gyengébb eredményt értek el az ukrán eszerek a nagyvárosokban. A 20. század elején még orosz többségű Kijevben csak 25 %-ot kaptak (bolsevikok: 18 %, kadétok: 10 %). A városok lakossága inkább az „orosz” pártokat támogatta 1917-ben.

Az eszerek együttműködtek a Poltavai, Harkovi és Herszoni kormányzóságokban az ukrán eszerekkel: ez az összefogás magabiztos győzelmet aratott a „dél-ukrajnai” Herszoni (53 %) és a „kelet-ukrajnai” Harkovi (79 %) kormányzóságban.

Az országosan győztes „orosz” eszerek önállóan indulva leszerepeltek az ukrán kormányzóságokban (érthető módon az ukrán eszerek elszipkázták tőlük a szavazatokat). Egyedül a Jekatyerinoszlávi kormányzóságban sikerült érdemleges eredményt elérniük (20 %, de mint láttuk, itt is az ukrán eszerek győztek).

A bolsevikok a kormányzóságok közül némileg meglepő módon az ukrán többségű Csernyigovban érték el a legjobb eredményt (27 %), miközben az ukrán kormányzóságokban alig pár százalékot kaptak Leninék. A bolsevikok sikeresebbek voltak a későbbi Kelet- és Dél-Ukrajnában, az oroszajkú iparvidékeken (Jekatyerinoszlávi kormányzóság: 18 %, Herszoni kormányzóság: 16 %, Harkovi kormányzóság: 11 %). A városi lakosság – az országos tendenciáknak megfelelően -  „Ukrajnában” is az átlagnál jobban támogatta a bolsevikokat. 20 % fölötti eredményt értek el Kremencsugban, Vinnyicában, Jekatyerinoszlávban, Luganszkban (48 %!), Odesszában, Nyikolajevben, Harkovban. A bolsevikok kapták a legtöbb szavazatot Jekatyerinoszlávban (a mai Dnyipropetrovszk neve 1926-ig), Luganszkban, Nyikolajevben, Harkovban – tehát a dél- és kelet-ukrajnai oroszajkú nagyvárosokban (egyébként az Ukrán SzSzK fővárosa is Harkov lesz majd, egészen 1934-ig). 

Szintén a városi szavazatokra számíthattak elsősorban a liberális kadétok, akik a Herszoni kormányzóságban érték el legjobb eredményüket (6,3 %), de a nagyobb városokban általában meghaladták a 10 %-ot. 20 % fölött kaptak Csernyigovban és Harkovban (Harkovban alig maradtak le a bolsevikoktól).

Az ukrajnai választások érdekes színfoltja volt a zsidó pártok listája – az Orosz Birodalmon belül az ukrajnai és fehérorosz területeken élt a legtöbb zsidó. A legtöbb oroszországi zsidó párt és szervezet az ún. „Zsidó nemzeti lista” alatt egyesült. A zsidó választási lista Podóliában érte el a legjobb eredményt regionálisan (7,5 %). A zsidó szavazatok kiemelkedők voltak a városokban.

Vinnyicában például a zsidó választási lista győzött (23 %) a bolsevikok (21 %) és az ukrán eszerek (20 %) előtt. Szintén a zsidó listára voksoltak legtöbben az amúgy zsidó többségű Kremencsugban (32 %), de Csernyigovban (26 %), Herszonban (25 %) is. A korabeli Oroszország egyik legnagyobb városában, Odesszában is legtöbben a zsidó választási listát támogatták (26 %, bolsevikok: 25 %).

Térképre vetítve (sárga: ukrán eszerek, narancssárga: eszer-ukrán eszer blokk, vörös: bolsevikok, kék: zsidó választási lista).

Választás Ukrajnában - 1917

Összességében, az ukrán nacionalisták győztek az ukrán törzsterületeken és vidéken. A bolsevikok a „kelet-ukrajnai”  (oroszajkú) városokban voltak sikeresek. Igen jól szerepelt a zsidó választási lista is a városokban.

A kadétok szintén a városokban értek el említésre méltó eredményeket.

Az 1917-es választási eredmények tehát jól tükrözik a későbbi Ukrajna területén a vidéki és városi lakosság eltérő értékválasztását, preferenciáit. 

 

(Adtok forrása: Oliver H. Radkey: The Election to the Russian Constituent Assembly in 1917, Cambridge Mass 1950, 78-80).

 

Cimkék: 1917, választás, Ukrajna, ukrán eszerek, eszerek, Jekatyerinoszlávi kormányzóság, bolsevikok, Csernyigovi kormányzóság, Herszoni kormányzóság, Harkovi kormányzóság, kadétok, Harkov, Csernyigov, zsidó választási lista, városok,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat