OROSZVILAG.HU


Német kérdés, orosz kérdés

Címlap » Történelem
  |  2015-10-05 13:24:39  |  
Oroszvilag.hu

Német kérdés, orosz kérdés

Az egyik sikeresen megoldódott

 Német kérdés, orosz kérdés

 

1990-ben a német újraegyesülés Európa újraegyesülését is jelentette – írja Alexander Rahr, a Német-Orosz Fórum tudományos témavezetője. A Nyugat győzött a hidegháborúban, az európai álom megvalósulni látszott.

A német újraegyesülést ma legendák övezik. A legfőbb, hogy az NDK bukását a néptömegek fellépése okozta, melyek „Mi vagyunk a nép!” jelszava megrengette a keletnémet kommunista rezsimet. Kétségtelen tény, hogy az ellenzéki mozgalmak, tömegtüntetések fontos szerepet játszottak a kommunizmus bukásában.

Ám tény az, hogy a demokratikus változások legfőbb impulzusa a kommunista világ akkori központjából érkezett. A német egyesítésben a Szovjetunió akarata volt a döntő, míg Nagy-Britannia és Franciaország az utolsó pillanatig megpróbáltak ellenállni, és az USA is ahhoz a feltételhez kötötte, hogy Németország az egyesülés után is a NATO tagja lesz. Helmuth Kohl és George Bush sokáig győzködték Gorbacsovot, hogy fogadja el, az NDK csatlakozása a NATO-hoz, úgymond, nem sérti a Szovjetunió érdekeit.

Még az NSZK-ban is voltak ellenzői a német újraegyesülésnek. Sokan attól tartottak, az NDK lehúzza Németországot. A Kohl-kormányzat sokáig csak gazdasági és valutaunióban gondolkodott. Az 1990-es nyugatnémet szociáldemokrata kancellárjelölt, Oscar Lafontaine a két német állam fenntartása mellett nyilatkozott.

Végül Gorbacsov mindenbe beleegyezett. Gorbacsov reformjai a Szovjetunióban kudarcba fulladtak, a gazdaság szétesett, a szovjet vezető egyre inkább a nyugati hitelektől függött.

Mára Németország Európa vezető hatalma lett, úgy, hogy Franciaország és Lengyelország is igényt tart a német vezető szerepre.

Ma Oroszországban sokan amerikai bábként tekintenek Németországra, elfeledve, hogy 2008-ban Németország akadályozta meg a NATO bővítését, 2003-ban ellenezte az iraki háborút, és 2011-ben tartózkodóan lépett fel a líbiai konfliktus idején is. A NATO ugyanakkor ma a kontinens egyetlen biztonsági garanciája, az EU gazdasági kapcsolatainak jövője a transzatlanti együttműködés. A „német kérdés” tehát a jelek szerint sikeresen megoldódott. Az „orosz kérdést” meg 1990 után szinte teljesen elfeledték Nyugaton.

Rahr szerint a Nyugatnak hosszútávú stratégiai szövetséget kellett volna kötnie Oroszországgal. Ehelyett valami „stratégiai partnerség” elnevezésű imitáció zajlott, mely lassan teljes érdektelenségbe fulladt, az ukrajnai válság pedig ismét történelmi szakítást eredményezett a Nyugat és Oroszország között. Különösen tragikus a német-orosz szakítás, hiszen a német-orosz együttműködés az európai stabilitás záloga lehetne.

 

 

 

(Alexander Rahr, Voprosz germanszkij i voprosz russzkij, globalaffairs.ru, 2015. 10. 05.) 

Cimkék: német újraegyesülés, NDK, Németország, Gorbacsov, Szovjetunió, Franciaország, NATO, Nyugat, Oroszország, 1990, német kérdés, orosz kérdés, Alexander Rahr
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat