OROSZVILAG.HU


Making Uzbekistan 

Címlap » Történelem
  |  2016-03-21 13:19:56  |  
Oroszvilag.hu

Making Uzbekistan 

Egy új nemzet születése

 Making Uzbekistan 

2015 novemberében jelent meg a Cornell University Press gondozásában az amerikai Közép-Ázsia kutató, Adeeb Khalid Making Uzbekistan: Nation, Empire and Revolution című könyve Üzbegisztán kialakulásáról, melyet most a ferghana.ru is ismertetett.

Az Orosz Birodalom összeomlása, a forradalmak és polgárháború eredményeképpen egy új hatalmi elit és új intézmények jelentek meg 1917 után Közép-Ázsiában. Új nemzetiségi köztársaságok alakultak, köztük Üzbegisztán.

A könyv részletesen taglalja az Üzbég SzSzK történetét az 1920-as években. Ez a korszak valóságos kulturális forradalmat jelentett Közép-Ázsia és Üzbegisztán számára. Kialakult az irodalmi üzbég nyelv. 1917 után nagy erővel jelent meg az üzbég nacionalizmus a közép-ázsiai török értelmiség köreiben. Különösen fontos szerepet játszott ebben Abdurauf Fitrat (1886 – 1938) buharai születésű, eredetileg iráni anyanyelvű történész. A Buharai Népköztársaság megalakulása után jelentős szerepet játszott Turkesztán kulturális értelemben vett eltörökösítésében és az irodalmi üzbég nyelv kialakításában. A Fitrat körül csoportosuló „buharaiak” egy olyan török/üzbég államot szerettek volna Közép-Ázsiában, mely magában foglalja a régió letelepedett (török) népeit (ezek lennének a török nyelvű üzbégek), de amiben a nomádok (türkmének, kazahok) már nincsenek benne.

E gondolat jegyében jött létre 1924-ben az Üzbég Szovjet Szocialista Köztársaság, mely a történelmi Közép-Ázsia legfontosabb központjait (Szamarkand, Buhara, Híva) mind magában foglalta. A szovjet korszakban mindvégig tartott az üzbég identitás támogatása, fejlesztése. 1991 után pedig Timurlenk lett Üzbegisztán első számú történelmi hőse. 

 

Cimkék: Közép-Ázsia, Üzbegisztán, 1917, Buhara, Making Uzbekistan
Országok: Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat