OROSZVILAG.HU


Sztálin és a második világháború

Címlap » Történelem
  |  2017-05-18 21:51:07  |  
Mocsáry-Gondos Tamás

Sztálin és a második világháború

Tevékenységét a többség jóváhagyja

Sztálin és a második világháború

 

Az oroszok fele egyetért Sztálin azon döntéseivel és intézkedésivel, amelyeket a második világháború idején hozott, legalábbis ez derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet nem sokkal a május 9-én tartandó Győzelem Napi parádé előtt készítettek.

A Közvélemény Alap által készített felméréséből az derül ki, hogy a megkérdezettek 50%-a egyetért Sztálin második világháborús tevékenységével. A megkérdezettek mindösszesen 8%-a válaszolta azt, hogy elítéli Sztálin tevékenységét ezen periódusban. A megkérdezettek 42%-a pedig a két véglet között helyezkedik el, vagyis nem teljes mértékben értenek egyet Sztálin második világháborús cselekedeteivel.

Szintén a Közvélemény Alap végzett az előzővel egyidőben egy másik felmérést, amely arra vonatkozott, hogy az orosz emberek szerint a mai Oroszországban objektíven tanítják-e az iskolákban a második világháború történetét és Sztálin szerepét a háborúban. A megkérdezettek 69%-a erre a kérdésre is igennel válaszolt és mindössze 18%-a mondta az ellenkezőjét, 13%-a pedig ezen felmérésben is a két végpont között van.

A két felmérés eredménye első látszatra megdöbbentő lehet, viszont több magyarázat is létezhet. Valószínű az, hogy az oroszok nagy része külön választja Sztálin második világháborús magatartását a tisztogatásoktól és a terrortól, ez lehet az egyik magyarázat arra, hogy ennyire magas azon válaszadók aránya, akik teljes mértékben pozitívan értékelik Sztálin tetteit és megítélést a háborúban. Egy másik magyarázat pedig az lehet, hogy a Putyin által vezett orosz állam egyre jobban propagálja és demonstrálja az ország erejét a nagyvilág felé, ehhez viszont az orosz társadalomnak is fel kell sorakoznia az állam mögé. Erre a célra pedig tökéletes eszköz a Nagy Honvédő Háború és a benne résztvevők szerepének, így Sztálinnak is a jó színben való feltüntetése.

 

 

Forrás: http://adevarul.ro/international/rusia/jumatate-rusi-aproba-actiunile-stalinin-timpul-celui-de-al-doilea-razboi-mondial-1_591088495ab6550cb8e85bdb/index.html

 

Cimkék: Sztálin, második világháború
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat