OROSZVILAG.HU


Litvinyenko, Berezovszkij, Szkripal-ügy

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2018-04-09 13:16:58  |  
Oroszvilag.hu

Litvinyenko, Berezovszkij, Szkripal-ügy

Összefüggések?

 Litvinyenko, Berezovszkij, Szkripal-ügy

 

Az oroszországi főügyészség szerint a 2013-ban elhunyt, 2000-ben Angliában letelepült orosz oligarcha, Borisz Berezovszkij volt érdekelt Alekszandr Litvinyenko 2006-os halálában. Moszkva szerint kapcsolat lehet Litvinyenko és Berezovszkij halála, valamint a Szkripal-ügy között.

Az orosz ügyészség szerint 2006 őszére megromlott Berezovszkij és Litvinyenko viszonya. A német ügyészség adataira hivatkozva azt közlik, hogy a Millenium Hotelban – ahol megmérgezték Litvinyenkót – kimutatott radioaktív Polonium210 forrása Berezovszkij londoni irodájában volt, mielőtt még a gyilkossággal gyanúsított Andrej Lugovoj a brit fővárosba érkezett.

Nyikolaj Atmonyev, az ügyészség munkatársa szerint a Litvinyenko-ügyet London oroszellenes provokációként akarta felhasználni. Orosz információk szerint az egyik tanút, Vlagyimir Tyerljukot, aki Berezovszkij ellen akart vallani, megfenyegették.

Az orosz ügyészség szerint Berezovszkij halála is London érdeke lehetett, úgymond, azért, hogy a halála előtt Putyin bocsánatáért esedező oligarcha ne kezdjen el fecsegni. A brit hatóságok mind a mai napig nem juttatták el az orosz félnek a dokumentumokat Berezovszkij haláláról, és ugyanez érvényes a Szkripal-ügyre is. A hivatalos verzió szerint Berezovszkij öngyilkos lett, felakasztotta magát.

 

(Echo Moszkvi)

 

 

Cimkék: Litvinyenko, Berezovszkij, Szkripal-ügy, London,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat