OROSZVILAG.HU


5500 éves cipő Örményországból

Címlap » Történelem
  |  2010-06-12 17:05:27  |  
Zelei Dávid

5500 éves cipő Örményországból

Radiokarbon-vizsgálatok alapján a történelem legrégebbi bőrcipője került elő egy örmény barlangból 

Mi az, ami régebbi, mint a piramisok, és büdösebb, mint egy múmia? – teszi fel a  kérdést a FoxNews riportere, a válasz pedig nem más, mint az az Örményországban talált cipő, melyet 5500 éve viseltek, s mely ezzel a ma számon tartott legrégebbi, bőrből készült lábbeli.

5500 éves cipő Örményországból

 A török és iráni határhoz egyaránt közeli Vajoc Dzor tartományban található Areniben 2008-ban akadt rá egy nemzetközi (amerikai – örmény – ír) kutatócsoport egyik tagja, az örmény PhD-hallgató Diana Zardarjan egy meglepően épen maradt lábbelire, melyet a száraz, kellemes idő és a birkatrágya konzervált szinte tökéletesen. A cipő épsége az archeológusokat is megtévesztette, első ránézésre ugyanis úgy gondolták, mintegy 6-700 éves lehet. Az oxfordi és kaliforniai radiokarbon-vizsgálatok ugyanakkor Kr. e. 3500 körülre keltezik a leletet, mely így régebbi, mint az Ötzi, az osztrák Jégember lábán 1991-ben talált darab, mely 5300 éves lehet. A marhabőrből készült lábbelinek, mint a képen látható, a „cipőfűzői” is meglehetősen épek maradtak. A tudósok arra egyelőre még nem tudnak választ adni, vajon férfié, vagy nőjé lehetett az európai mérték szerint 37-es nagyságú cipő.

A megtalálásának helyéről egyelőre „Areni-1 cipőnek” nevezett lábbeli nem a legrégebbi, hasonló funkciójú lelet, a missiouri szandálok ugyanakkor nem állati, hanem növényi eredetűek.

Cimkék: őskor
Országok: Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat