OROSZVILAG.HU


Elkészült a grúz propagandafilm 

Címlap » Kultúra, programok
  |  2011-05-25 13:35:15  |  
Gyóni Gábor

Elkészült a grúz propagandafilm 

Primitív oroszok, hős grúzok 

 Elkészült a grúz propagandafilm 

 

Elkészült „Az öt augusztusi nap” című, Val Kilmer és Andy Garcia főszereplésével megvalósuló amerikai akciófilm, amely a 2008-as augusztusi grúz – (abház, dél-oszét) orosz háború eseményeiről ad sajátos megközelítést. A film rendezője Renny Harlin, a „Még drágább az életed 2.” alkotója, s a művet már be is mutatták a Cannes-i filmfesztiválon.

Georgij Gvaharija újságíró az amerikai Szabadság Rádióban számolt be benyomásairól a film megtekintését követően.

Gvaharija szerint ez a film aligha gyarapítja majd Grúzia barátainak körét, épp ellenkezőleg: ilyen átlátszó és tehetségtelen alkotás csak csalódást okozhat még a Szaakasvilivel szimpatizálók között is. Kétség nem férhet hozzá: propagandafilmről van szó, melynek célja annak bemutatása, hogy a kicsiny Grúzia brutális orosz agresszió áldozata lett. A propaganda azonban annyira primitív, hogy már-már a visszájára üt. Az orosz katonák primitív emberszabásúakként vannak ábrázolva, karikatúraszerű lényekként, a grúz katonák viszont természetesen mind bátor honvédő hazafiak. A filmben sok a csatajelenet: tankok, repülők, helikopterek, vér és holttestek. Amerikai és grúz zászlók lobognak mindenütt. A gyönyörű grúz táj megjelenítésében sincs hiány. A háború okait illetően semmi nem hangzik el. A háború okairól, Grúzia jelenlegi állapotáról egy szó sincs.

Az egyetlen „pozitívum” a filmben, hogy világsztárokat vonultat fel: Miheil Szaakasvili grúz elnök szerepében Andy Garcia látható. Kérdés persze: nem lett volna-e célszerűbb bevágni 2008-ból származó jeleneteket a filmbe magáról Szaakasviliről? Igaz, akkor az is látható lett volna, ahogy Szaakasvili gyáván menekül egy repülő hangját hallva, vagy a híressé vált nyakkendős jelenet, amikor a grúz elnök izgalmában nyakkendőjét rágcsálta...

Elkészült a grúz propagandafilm 

 

(Giorgi Gvakharia: Die Hard in Georgia: War at Caricature, rfelr.org)

 

Cimkék: Az öt augusztusi nap, Andy Garcia, Val Kilmer, ötnapos háború
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat