OROSZVILAG.HU


Kadirov nem elnök többé

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-09-03 10:47:28  |  
Gyóni Gábor

Kadirov nem elnök többé

Centralizáció, unifikáció Oroszországban 

Kadirov nem elnök többé

 

A csecsen parlament tegnap törölte Ramzan Kadirov elnöki titulusát. A csecsen államfő maga kezdeményezte az elnöki cím törlését, mondván, Oroszországban csak egyetlen elnök lehet. Ramzan Kadirov új titulusa: „a köztársaság vezetője.”

Kadirov kezdeményezését támogatták az észak-kaukázusi köztársaságok: a Karacsáj-Cserkesz, a Kabard-Balkár, Dagesztán, Ingusétia, az Adige Köztársaság, a szibériai Burjátia, és Dmitrij Medvegyev orosz elnök is, aki szerint egységesíteni kell a köztársaságok vezetőinek elnevezését.

Tatarsztanban – ahol a szuverenitás maradványainak megőrzése érzékeny téma - ugyanakkor ragaszkodnának az elnöki cím megőrzéséhez.

További centralizációs intézkedésre vall, hogy a regionális törvényhozások elnevezéseit is egységesíteni igyekeznek. Jelenleg ugyanis az Orosz Föderáció 13 szubjektumában (10 köztársaságban, valamint Asztrahány és Tomszk megyékben, a Sztavropoli területen) van „állami duma”, amelyek rövidesen elveszíthetik az önálló államiságra utaló jelzőt.

Alekszej Makarkin, a Politikai Technológiák Központjának igazgatóhelyettese szerint az átnevezési hullámot minden látszat ellenére a Kreml indítványozza. Ennek két oka van: először is, nemsokára véget ér Dmitrij Medvegyev elnöki ciklusa, s az államfőnek szüksége van szimbolikus győzelmekre, ezért nevezik át a rendőrséget, a parlamenteket, az elnököket. Másodszor, sikerült eltávolítani a régiók szuverenitásának két legaktívabb támogatóját, a tatár Sajmijevet és a baskír Rahimovot. Ezen intézkedések összességében a „virtuális szeparatizmus” végét jelentik, bár mostanra már mindenki megértette, hogy a Kreml szavára kell hallgatni.

 

(Kommerszant)

 

Cimkék: Ramzan Kadirov,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat