OROSZVILAG.HU


Medvegyev a hatalmi pártot kritizálja

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-11-24 15:48:43  |  
Gyóni Gábor

Medvegyev a hatalmi pártot kritizálja

A pangás jelei észlelhetők az orosz politikában

Medvegyev a hatalmi pártot kritizálja

 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden este saját videóblogjában mintegy tíz percen át ecsetelte az orosz demokrácia helyzetére vonatkozó gondolatait (a felvétel a Kreml hivatalos honlapjára is felkerült).

Az orosz elnök szerint az országban megkezdett reformok azt a célt szolgálják, hogy az orosz politikai rendszer igazságosabb legyen. Medvegyev szerint az „elmúlt meghatározott időszakban” a „pangás” jelei észlelhetők az oroszországi politikai rendszerben, az a veszély, hogy a stabilitást stagnáció váltja fel. A „pangás” pedig rossz a hatalmi pártnak, az Egységes Oroszországnak (JeR) és az ellenzéknek is – hangsúlyozta Medvegyev. Ha az ellenzéknek szemernyi esélye sincs, hogy győzzön a választásokon és a hatalmi párt pozícióját sem fenyegeti semmilyen veszély, az degradációhoz vezet. A hatalmi pártnak ugyanis nemcsak az lenne a feladata, hogy a végrehajtó hatalom utasításaihoz asszisztáljon, hanem hogy maga is teljes értékű szereplőként vegyen részt a politikai folyamatok alakításában – véli Medvegyev.

A demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy a hatalmi párt – a választók többségével a háta mögött – érvényesíti közvetett módon a választói akaratot, hanem része a kisebbség álláspontjának tisztelete is. E gondolatba illeszkedik, hogy az ellenzéki pártok egyenlő hozzáférést kapnak az állami tömegtájékoztatási eszközökhöz. A reformok további része, többek között, hogy a tervek szerint a választókörzeteket úgy alakítják át, hogy megközelítőleg egyenlő számú választóra essen majd egy képviselő.

 

(kremlin.ru)

Cimkék: Dmitrij Medvegyev
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat