OROSZVILAG.HU


Napirenden a nemzetiségi kérdés

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-12-28 10:09:21  |  
Gyóni Gábor

Napirenden a nemzetiségi kérdés

Oroszország legnagyobb problémája az etnikai nacionalizmus

Napirenden a nemzetiségi kérdés

Az orosz Államtanács és a kiemelt nemzeti projektekkel foglalkozó bizottság közös hétfői ülésének témája eredetileg a család és az anyaság támogatása lett volna, Dmitrij Medvegyev orosz elnök azonban váratlanul megváltoztatta a kijelölt napirendi pontot, és az oroszországi nemzetiségi kérdést tette meg a legfőbb témává, amihez a decemberben Moszkvában és más oroszországi városokban lezajlott rasszista zavargások szolgáltattak okot.

Az ülésen nyilvánvalóvá lett, hogy Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök nincs közös nevezőn ezzel a problémával kapcsolatban.

Medvegyev szerint Oroszország alighanem unikális állam abban a tekintetben, hogy itt a különböző nemzetiségek évszázadokig békében éltek egymással, úgy, hogy mindenki meg tudta őrizni saját nemzeti tradícióit. „Ez a sokszínű egység tesz minket erős nemzetté.” – jelentette ki Medvegyev, aki szerint ma Oroszország jónéhány régiójában a nemzetiségek közti viszony feszült. Az orosz elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az USA után Oroszországba érkezik a legtöbb bevándorló, ám a problémát nemcsak ez jelenti, hanem a belső migráció, aminek következtében bizonyos területek nemzetiségi összetétele rövid idő alatt radikálisan megváltozik.

Medvegyev szerint a nemzetiségi viszály a legveszélyesebb Oroszországot fenyegető probléma, s a hatalom eddig nem tett eleget e kérdés megoldására.

A jelenlegi kiéleződött helyzetben Medvegyev arra szólított fel, hogy csírájában fojtsák el a nacionalista szervezeteket. Az orosz elnök szerint ebben a kérdésben nem lehet kompromisszumot kötni: „Nincs értelme kezet nyújtani azoknak, akik úgysem fogadják el azt. Nem fogjuk megengedni különböző felforgatóknak, hogy tönkretegyék közös otthonunkat. Különösen, hogy nemcsak ők építették ezt a házat, s nemcsak ők a gazdái. Semmilyen nemzetiségi sajátosság, szokás nem igazolhatja a vandalizmust, erőszakot, pogromokat. Semmilyen!” – jelentette ki Medvegyev. Az orosz elnök figyelmeztette kollégáit: „Még egyszer megismétlem, azoknak, akik hatalmi pozícót töltenek be, nincs joguk arra, hogy egyik vagy másik oldalt támogassák. A hatalom objektív és igazságos kell legyen... Meg kell értenünk, hogy az ilyenfajta populizmusnak a következményei katasztrófálisak lehetnek.” – hangsúlyozta Medvegyev, hozzátéve: „Kötelességünk megőrizni a nemzetiségi békét, hogy bármilyen nemzetiségű ember komfortosan érezze magát Oroszország bármely régiójában, hogy gyermekeink egy békés és virágzó Oroszországban éljenek.”

Vlagyimir Putyin, reagálva az elnök szavaira, a Szovjetuniót hozta fel pédaként a békés nemzetiségi együttélésre. Az orosz miniszterelnök szerint a Szovjetunió a különböző nemzetiségek és vallások békés együttélésének színtere volt, melyet a szocialista eszmeiség kötött össze. A mai Oroszországban is egy olyan „oroszországi patriotizmus” kialakítására lenne szükség, amely meghaladná a nemzetiségi ellentéteket.

Medvegyev nem értett egyet Putyinnal, véleménye szerint a mai Oroszországnak nem a szovjet, hanem inkább az amerikai mintára kellene elsősorban figyelnie.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Oroszország, nemzetiségi kérdés, nacionalizmus
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat