OROSZVILAG.HU


A vártnál nehezebben nyert Szobjanyin

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-09-09 12:11:04  |  
Gyóni Gábor

A vártnál nehezebben nyert Szobjanyin

Ellenzéki győzelmek Jekatyerinburgban, Petrozavodszkban

 A vártnál nehezebben nyert Szobjanyin

Moszkvában a szavazatok 100 százalékának összeszámlálása után a polgármesterválasztásokon Szergej Szobjanyin (független jelölt, az Egységes Oroszország tagja) 51,37 százalékot szerzett, a második helyen végzett Alekszej Navalnij (Republikánus Párt) 27,24 százalékot. Harmadik lett a kommunista Ivan Melnyikov (10,69 százalék), negyedik a liberális Szergej Mitrohin (3,51 százalék). Mihail Gyegtyarjev (Liberális-Demokrata Párt) eredménye 2,86 százalék, Nyikolaj Levicsevé (Igazságos Oroszország) 2,79 %. A részvételi arány 32 százalék volt.

Így második fordulóra nem kerül sor az orosz fővárosban, bár Navalnij hívei a szavazatok újraszámlálását és második fordulót szeretnének.

Jekatyerinburgban viszont az ellenzéki Polgári Platform jelöltje, Jevgenyij Rojzman győzött a szavazatok 30,11 százalékát megszerezve. Jakov Szilin, az Egységes Oroszország jelöltje csak a voksok 26,48 százalékát szerezte meg. A részvételi arány 33,5 százalék volt. A jekatyerinburgi törvények szerint a választás egyfordulós.

Nagy meglepetés született Petrozavodszkban, ahol nem tudott győzni az Egységes Oroszország jelöltje, Nyikolaj Levin. Levint a Jabloko liberális párt támogatásával induló független jelölt, a 34 éves Galina Sirsina győzte le (42 százalék, a második Levin csak 29 százalékot szerzett).

Érdekesen alakult még a Jaroszlavl megyei választás is, ahol az 5 százalékos küszöböt át tudta lépni a Borisz Nyemcov és Alekszej Navalnij nevével fémjelezett Republikánus Párt (RPR-Parnasz).

Nyikolaj Zlobin politológus szerint a vasárnapi választások tanulsága, hogy az ún. „hivatalos” ellenzék elveszette a választók bizalmát a „rendszeren kívüli ellenzékkel” szemben. Egyfajta forradalom következett be tehát az orosz ellenzéken belül.

Figyelemre méltó kudarcot szenvedtek el a közvéleménykutatók, melyek Moszkvában 50 százalék körüli részvételt jósoltak, s azt, hogy Navalnij csak 16 százalék körüli eredményre számíthat. A Forbes Kreml-közeli forrásokra hivatkozva azt írja, a Kremlben csalódottak Szobjanyin vártnál gyengébb és Navalnij az előrejelzéseknél lényegesen jobb eredményei miatt.

 

 

Cimkék: Moszkva, Navalnij, Szobjanyin, Egységes Oroszország, Republikánus Párt, Jekatyerinburg, Petrozavodszk
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat