OROSZVILAG.HU


Mi zajlik a manaszi légibázison?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-02-27 10:35:53  |  
Gyóni Gábor

Mi zajlik a manaszi légibázison?

Egy terrorista súlyos vádjai

 Mi zajlik a manaszi légibázison?

 

A Kirgizisztánban található Manasz légibázist a 2001. szeptember 11-én New York ellen elkövetett terrorista támadás után bérelte ki az Egyesült Államok, a hivatalos indoklás szerint az Afganisztán elleni katonai operációkat támogatandó. Bár a Manasz légibázis körül időről-időre viták bontakoznak ki Biskek és Washington között – egy évvel ezelőtt Kirgizisztán fölmondta az Egyesült Államokkal kötött szerződést a manaszi légibázisról, ám az amerikai támaszpont végül mégis maradhatott a közép-ázsiai országban, megváltozott feltételek mellett, az Afganisztánba irányuló tranzitszállítások egyik állomásaként.

A Manasz légitámaszpont körül már nem egyszer robbantak ki botrányok, s most egy újabb skandallum borzolja a kedélyeket. A Press TV iráni TV-csatorna egy elfogott szunnita terroristával, Abdulmalek Rigivel, a Dzsundallah („Allah katonái”) terrorszervezet tagjával készített interjút, amelyben az súlyos állításokat tett az Egyesült Államokra nézvést. Abdulmalek Rigit február 23-án fogták el, miután iráni vadászgépek kényszerleszállásra kényszerítették a Dubai-Biskek között közlekedő utasszállító repülőgépet, amelyen Rigi is utazott Kirgizisztánba.

Rigi azt állította, szervezetét az Egyesült Államok látja el fegyverekkel és a szükséges telekommunikációs technológiával. Rigi szerint Washington minden siíta- és Irán-ellenes szerveződést kész támogatni. CIA ügynökökkel találkozva, azok azt ígérték, minden segítséget megadnak neki, teljes támogatást kapnak, fegyverekkel látják el őket és kiképzőbázist bocsátanak a rendelkezésükre. Rigi állítása szerint konkrétan a kirgizisztáni, Biskek melletti Manasz légibázisról volt szó.

Az Egyesült Államok tagadja a vádakat, John Sullivan, a Külügyminisztérium szóvivője „abszurdnak” nevezte a feltételezést, hogy a terroristaellenes háborút folytató USA terrorszervezeteket támogatna.

A Dzsundallah pakisztáni székhelyű szunnita terrorszervezetet Irán azzal vádolja, hogy számos terrorakciót hajtott végre a perzsa államban. A Dzsundallah és az USA állítólagos kapcsolatát illetően már 2005-ben is felröppentek hírek, miszerint az Egyesült Államok iráni emigránsokon keresztül juttatott volna pénzt a Dzsundallahnak, s személyesen Riginek.

 

(thearynews.com)

 

Cimkék: manaszi légibázis
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat