OROSZVILAG.HU


Vita az Északi Áramlat 2 körül

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2019-12-13 12:10:30  |  
Oroszvilag.hu

Vita az Északi Áramlat 2 körül

Németország nem amerikai gyarmat?

Vita az Északi Áramlat 2 körül

Az üzleti körök után a német kormányzat is élesen kikelt az Északi Áramlat 2 gázvezeték miatt várható amerikai szankciók miatt. Heiko Maas német külügyminiszter, visszautasítva a szankciókat, azt mondta, szerinte az európai energiapolitikát Európának, és nem az USA-nak kell meghatároznia. Johann Wadephul, a CDU frakcióvezetőhelyettese szerint az amerikai politika megnehezíti az amerikai-európai együttműködést, a szociáldemokrata Berndt Westphal pedig az ügyet kommentálva annyit jegyzett meg, hogy „Németország nem az USA protektorátusa.” Ha az USA mégis bevezeti a szankciókat, az az európai szuverenitás elleni támadás lenne a Bundestag szociáldemokrata alelnöke, Thomas Oppermann szerint.

Az amerikai Kongresszus és szenátusi bizottság már jóváhagyta, hogy szankciókat kell bevezetni az Oroszországból Németországba irányuló Északi Áramlat 2 gázvezeték építésében részt vevő vállalatok ellen. Az amerikai álláspont szerint a gázvezeték növeli Európa Oroszországnak tett kitettségét. Az amerikaiak azonban maguk is arra törekszenek, hogy a saját földgázukat adják el az európai piacra.

A német Zöldek egy része azonban üdvözölte az amerikai szankciós terveket. Reinhard Bütikofer EU parlamenti képviselő szerint az Északi Áramlat 2 „Európa-ellenes” projekt.

 

 

(ng.ru)

Cimkék: Északi Áramlat 2, Németország, Európa
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat