OROSZVILAG.HU


Banderát törlik "Ukrajna hősei" közül?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-02-15 11:08:20  |  
Oroszvilag.hu

Banderát törlik "Ukrajna hősei" közül?

Janukovics: az erőszakos ukránosítás nem járható út

 Banderát törlik "Ukrajna hősei" közül?

Viktor Janukovics leendő ukrán elnök az orosz Rosszija 24 TV-csatornának adott interjújában elmondta, áttekintik a kérdést Sztyepan Bandera egykori UPA vezér "Ukrajna hősévé" való kinevezéséről. Sztyepan Banderának, a második világháború során kezdetben a németekkel együttműködő, majd a szovjetekkel és a németekkel is harcba szálló, a volhíniai lengyelekkel és a nyugat-ukrajnai zsidósággal szemben etnikai tisztogatásokat végrehajtó ukrán nacionalista UPA szervezet egyik vezetőjének Viktor Juscsenko elnök adományozta az "Ukrajna hőse" címet, mégpedig az elnökválasztások első fordulója után, amikor világossá vált, hogy Juscsenkónak távoznia kell az államfői székből. Bandera hőssé avatása éles ellenkezést váltott ki nemcsak Ukrajnán belül, de Oroszországban, és Lengyelországban is. 

Janukovics mostani interjújában "megosztónak" nevezte a döntést Bandera hőssé nyilvánításáról. Mint mondta, "olyan döntést kell hozni, hogy Ukrajnában a jövőben soha ne merüljön föl a történelem átírásának szándéka."

Ami az orosz nyelv ukrajnai helyzetét illeti, Janukovics elmondta, hogy az elmúlt öt év politikája bebizonyította: "nem lehet az erőszakos ukránosítás politikáját folytatni, nem lehet megsérteni az oroszajkú lakosság jogait." Janukovics emlékeztetett, Ukrajna aláírta a Regionális nyelvek európai kartáját, amely lehetővé teszi az orosz nyelv használatát az állami ügyintézésben, egészségügyben, igazságszolgáltatásban. "Az oroszajkú lakosság jogai nem fognak csorbulni Ukrajnában" - ígérte Ukrajna frissen megválasztott elnöke.

(podrobnosti.ua)

Cimkék: Janukovics
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat