OROSZVILAG.HU


Terrorista diverzió okozta a kirgizisztáni tragédiát

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-16 20:11:17  |  
Gyóni Gábor

Terrorista diverzió okozta a kirgizisztáni tragédiát

A kirgiz kormány szerint a Bakijev-klán felelős a vérengzésért

 Terrorista diverzió okozta a kirgizisztáni tragédiát

 

A biskeki ideiglenes kormány közleményben fordult Kirgizisztán népéhez és a világ közvéleményéhez az országban kirobbant etnikai színezetű, immáron több száz halálos áldozatot követelő zavargások miatt.

Az ideiglenes kormány közleménye szerint az előző kormány támogatói szervezték a véres zavargásokat: „Sok éven át szívták népünk energiáit, megsemmisítették az állam védekező mechanizmusait – az oktatást, egészségügyet, rendőrséget, hadsereget, gazdaságot, kultúrát. Miután csak az állami apparátus romjait hagyták maguk után, most arra törekszenek, hogy néptelen pusztasággá változtassák az országot.” – áll a közleményben.

Az előző hatalom hívei zsoldosokat béreltek fel, hogy vérbe borítsák Kirgizisztánt, etnikai konfliktust robbantsanak ki. „A tragédia igazi oka – az a terrorista diverzió, amelyet a Kirgizisztánból elűzött, hatalmától megfosztott klán tagjai terveztek meg és hajtottak végre.” – áll a kormány közleményében.

Az ideiglenes kormány a közleményben bocsánatot kért a néptől, amiért nem tudta megvédeni életüket, és azt ígérte, megtalálják a provokátorokat, helyreállítják a nyugodt élethez szükséges feltételeket.

A dokumentum szerint a zavargások kiváltó oka nem a nemzetek közötti gyűlölködés volt, hanem külső provokáció, s a kirgizek és üzbégek többsége közös tragédiaként élte át a történteket. A kormány nyugalomra szólította fel a lakosokat. Az új alkotmányról szóló népszavazást és a választásokat a lehető legrövidebb időn belül megtartják.

A kirgiz kormány a közleményben köszönetet mondott „első helyen Oroszországnak” a támogatásért és az általa nyújtott humanitárius segítségért, valamint az ENSZ-nek, a Sanghaji Szervezet tagjainak, az EU-nak, külön Üzbegisztánnak és személyesen Iszlam Karimov üzbég elnöknek „bölcsességükért és a támogatásért.”

 

(ferghana.ru)

 

Cimkék:
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat