OROSZVILAG.HU


A bosszú egyháza

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-03-26 10:50:57  |  
Gyóni Gábor

A bosszú egyháza

Sokakat megdöbbent az egyház bosszúszomja

 A bosszú egyháza

Az oroszországi közvélemény továbbra is aktívan tárgyalja a Pussy Riot női együttes ügyét, a téma új lendületet kapott, miután több egyházi személyiség után maga Kirill pátriárka is amellett foglalt állást, hogy a női punk csoport tagjaival szemben nem lehet elnézőnek lenni.

Az oroszországi internetes közvélemény többsége legalábbis élesen elítéli az Orosz Ortodox Egyház (RPC) kicsinyes, bosszút lihegő, büntetni akaró hozzáállását. Úgy tűnik, a Pussy Riot ügye valóban komolyan befolyásolja az oroszországi (pravoszláv) lakosság egyházhoz való viszonyát. Ezt érzékeltendő, íme egy cikk, Leonyid Radzihovszkij (Echo Moszkvi) „tollából”.

 

Nemrég derült ki – írja Radzihovszkij – hogy a Pussy Riot tagjainak „előadásán” a legfőbb „istenkáromlásnak” az minősült, hogy a punk csoport tagjai azért imádkoztak, az Úr „távolítsa el Putyint”, illetve élesen kritizálták Kirill pátriárkát. Világossá vált tehát, hogy istenkáromlásról nincs szó, hiszen Putyin és Kirill nem Krisztus megtesülései, nem az Úr földi helytartói.

A Pussy Riot tagjai bűntettet nem követtek el, nem szólítottak fel erőszakra, nem loptak el semmit.

„Viszont a lányok elleni büntetőeljárás «az Egyház nevében» - ez az igazi istenkáromlás. Börtönt kapni, mert «nem azt az imát mondták el» - az Úr Templomának meggyalázása. Az a kísérlet, hogy a börtönben «erőszakolják ki a megbánást» - Al Capone imája: «a jó szó meggyőző erejű, a jó szó és a pisztoly még meggyőzőbb erejű.» A szofisztika, miszerint «ne állj bosszút ellenségeiden – de harcolj a Hit ellenségeivel» – ez az ostoba istenkáromlás”...

Összességében, az RPC úgy viselkedett ebben az ügyben, mint egy közönséges, hidegszívű, kegyetlen, gőgös bürokratikus állami intézmény... A hívő mégiscsak azt várja – lehet, hogy öntudatlanul – hogy az Egyház tevékenysége legalább szimbolikusan különbözzön a Belügyminisztériumétól.” Az RPC egyszerűen aláássa a saját erkölcsi tekintélyét, miközben áldozatokat, már-már „szenteket” csinál néhány ostoba punkból.

Az RPC-től még csak bocsánatkérést sem vár a közvélemény, egyszerűen csak azt, hogy hallgasson el, és az emberek is meg fognak bocsátani neki, hiszen más egyházuk nincs nekik. A zsidók és a muszlimok támogatták ugyan az RPC büntetőkampányát, de: „Tudom, hogy a kereszténység abban különbözik más vallásoktól, hogy Krisztus arra hívott fel, bocsássunk meg ellenségeinknek (és nemcsak, hogy «megbocsássunk» ellenségeinknek, hanem szeressük is őket!) és tartsuk oda a bal orcánkat is. Szó szerint ez mondattatott. És ez nemcsak «elszólás», hanem a Tanítás lényege. Világos, hogy sokakat, akik őszintén kereszténynek hiszik magukat, ez a felszólítás bőszít, nem veszik komolyan - «méghogy mindenféle gazembernek odatartsuk az orcánkat?! Mik vagyunk mi, szent őrültek?!»...Ők könnyen megoldják a problémát: az egyházi törvényeket tiszteletben tartják, hordják a keresztet - «felvettem és ezzel minden el van intézve»...Ők azok, akik támogatják az Egyházat ebben a kérdésben.

De van a hívőknek egy másik csoportja is. Ők is emberek, nem mindig mindenkit szeretnek és nem mindig bocsátanak meg – de legalább erre törekszenek és ezért mennek templomba (nem azzal az ürüggyel, hogy majd elbánnak az ellenséggel). Szerintem ezek az emberek most szégyellik az Egyházat.”

 

(Leonyid Radzihovszkij: Pobojtyesz Boga, echo.msk.ru) 

Cimkék: Pussy Riot, Orosz Pravoszláv Egyház, Echo Moszkvi, Leonyid Radzihovszkij, Kirill pátriárka
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat