OROSZVILAG.HU


Ki a leggazdagabb a posztszovjet térségben?

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2010-03-22 19:38:00  |  
Zelei Dávid

Ki a leggazdagabb a posztszovjet térségben?

A gyászos tavalyi év után idén nyereségesek a posztszovjet térség milliárdosai. De vajon ki a leggazdagabb közülük?

Lassan kilábalni látszanak a válság legmélyéből a posztszovjet térség milliárdosai a tavalyi gyászos év után, de messze van még 2008 tejjel-mézzel folyó Kánaánja. A Forbes a világ dollármilliárdosainak, a Finansz magazin pedig Oroszország leggazdagabbjainak listáját tette közzé nemrégiben. Mindkét lista meglepő eredményt közöl: a Föld leggazdagabb embere nem Bill Gates vagy cimborája, Warren Buffett, hanem a mexikói telefonmogul, Carlos Slim, Oroszország leggazdagabbja pedig nem a tavalyi győztes Mihail Prohorov vagy a 2008-ban még a Föld kilencedik leggazdagabbjaként számontartott Oleg Gyeripaszka, hanem a tavaly mögéjük szoruló Vlagyimir Liszin lett.

 

Általános tendenciák

 

A tendenciák egyértelműek, s jól mutatják a gazdasági válság térségre gyakorolt hatásait. 2008-ban 19 orosz fért fel a Forbes miliárdoslistájának legjobb száz helyezettje közé, közülük a Putyin legjobb barátai között számon tartott Gyeripaszka a legjobb tíznek is tagja volt, s rajta kívül további nyolcan kerültek be a legjobb 35 közé. 2009-ben ezzel szemben csak négyen voltak tagjai a legjobb száznak, s egyikük vagyona sem érte el a tízmilliárd dollárt, holott 2008-ban még a 18. leggazdagabb orosz is rendelkezett legalább ennyivel! A válság természetesen nem csupán Oroszországban éreztette hatását, hanem a térség többi országában is. A Forbes listájára az oroszok mellett hagyományosan két ország képviselői férnek föl: Ukrajna és Kazahsztán milliárdosai. Ukrajna 2008-ban hét, Kazahsztán pedig hat mágnást delegált a listára: 2009-re ez a szám négyre, illetve kettőre csökkent.

 

2010 mérlege eddig túlnyomóan pozitív minden szempontból. A tavalyi négyhez képest idén tizennégy orosz szerepel a Forbes százas listáján, a Finansz pedig a tavalyi 49 orosz dollármilliárdos helyett idén már 77-et tart számon – távolmaradva a csúcsév, 2008 101-es számától. A tíz leggazdagabb orosz összvagyona a 2008-as 145,1 milliárd dollárról tavaly 75,9 milliárdra csökkent, idén viszont csaknem a két évvel ezelőttire hízott vissza (139,25 milliárddal). A tavalyi év négy ukrán és két kazah Forbes-reprezentánsa mindkét ország esetében ötre bővült.

 

Hogy mi lehet az emelkedések oka? Szakértők a válság oroszországi csillapulása mellett elsősorban a nagyvállalatoknak nyújtott, jól kihasznált állami tőkeinjekciókat hozzák indokként, de a fontos okok között sejthetjük a nyersanyagárak ingadozását is. A kőolaj árának változásait követve kitűnik, hogy az olajárak 2007-2008 között meredek emelkedésben ötven dollár körüli hordónkénti árról százharminc dollár környékére emelkedtek, majd a trend megfordultával 2009-re negyven dollár körüli értékre zuhantak vissza, hogy aztán egy éles emelkedéssel 2010-re nyolcvan dollár körülire emelkedjenek. Mivel a földgáz esetében ugyanez a tendencia mutatható ki (újabban némi eséssel) s mivel mind Oroszország gazdaságát, mind milliárdosai pénzügyi helyzetét nagyban meghatározzák az energiahordozók árváltozásai, a javuló tendenciák ezen árnövekedéseknek is betudhatók.

 

Személyi változások

 

Mind a Forbes, mind a Finansz listáját alapul véve szembetűnő, milyen dominánsak a listán a negyvenes éveikben járó, Szovjetunió felbomlása után szerencsés lóra tevő újoligarchák. Az élmezőnyben elsősorban számítógép-moguljai (Gates, Buffett, vagy a Google atyjai, Sergei Brin és Larry Page) és áruházlánc-tulajdonosai (a Walmart-ot birtokló Walton család tagjai) révén érdekelt amerikaiakkal szemben az oroszokat elsősorban sportszerető ipar- és energiacézárok képviselik (a leggazdagabb tízből mindössze hárman nem támogatnak valamilyen csapatot/szövetséget).

 

A listát idén Vlagyimir Liszin vezeti mindkét kimutatás szerint: a Forbes szerint 15,8, a Finansz szerint 18,8 milliárd dollárral. Az Ivanovóban született acélbáró sikertörténete 1991-ben kezdődött, mikor kohászati miniszterré kinevezett főnöke magával vitte Szibériából Moszkvába. Az ötvennegyedik évében járó Liszin azóta fokozatosan lépdelt előre a szamárlétrán, s az ezredfordulóra sikerült többségi tulajdonra szert tennie a világ egyik legfontosabb acéltermelőjének számító NLMK-nál, melynek jelenleg 85%-os tulajdonosa. A háromgyerekes Liszin rádiót (Business FM) és újságot (Gazeta) egyaránt birtokol, híres vadászszenvedélyéről (az Európai Sportlövész Szövetség elnöke) és szivarszeretetéről. A Finansz szerint ő a 2004 óta elkészített ranglista legnagyobb meglepetést okozó nyertese. Liszin tavaly mindössze 93. volt a Forbes listáján nyavalyás 5,2 milliárd dollárral, miután csaknem húszmilliárdot bukott az év során. Most több mint tízmilliárdos növekedés után áll az élen, megelőzve a tavalyi győztes Mihail Prohorovot.

 

Ki a leggazdagabb a posztszovjet térségben?

 

A 44 éves (alant látható) Prohorov minden valószínűség szerint Oroszország legkapósabb agglegénye. Tavaly több, mint tízmilliárdos vesztesége ellenére is ő volt a leggazdagabb orosz a Forbes és a Finansz listája alapján is. Prohorov a Szovjetunió feloszlása után azzal tett szert hírnévre, hogy a veszteséges és elavult norliszki nikkelkitermelőt modernizálva nyereséges vállalkozást hozott létre. A playboy aztán jó érzékkel, 2007-ben hagyta ott a Norliszk Nikkel vezérigazgatói székét, hogy új vállalkozásba fogjon. Az általa alapított Onexim Group érdekeltségei a médiától a bányászaton keresztül a bankszektorig terjednek. A sportrajongó Prohorov mostanában jó napokat élhet, lévén hatalmas CSZKA Moszkva-drukker, s egyaránt támogatja a katonacsapat futball-, jégkorong- és kosárlabda-szakosztályát (mindhárom a világ közvetlen élvonalába tartozik), továbbá több, mint kétszázmillió dollárt invesztált már a New Jersey Nets kosárlabdacsapatába.

 

Ki a leggazdagabb a posztszovjet térségben?

 

A Finansz listája szerint harmadik, a Forbes szerint negyedik helyen áll a leggazdagabb oroszok között Csukcsföld ex-kormányzója, a hazánkban is jól ismert Roman Abramovics. A Chelsea-tulajról sok hír eljutott hozzánk az utóbbi időben: a legutóbbi átigazolási szezon nullára redukált kiadásaitól luxushajója eladásáig, Darija Zsukovával folytatott románcáig, s ebből következő viharos (ex-felesége számára pedig igen jövedelmező) válásáig. A többi említett milliárdoshoz hasonlóan Abramovics is hatalmas, mintegy tizenötmilliárdos deficittel zárta 2009-et, mostanra azonban valamelyest kezd magához térni: a Forbes szerint 11,2, a Finansz szerint tizenhétmilliárdos vagyonnal rendelkezik.

 

Ki a leggazdagabb a posztszovjet térségben?

 

Ukrajna leggazdagabb embere, az Abramoviccsal egyidős, donyecki Rinat Ahmetov Liszinhez hasonlóan leginkább acéliparral foglalkozik, s Abramovicshoz vagy Prohorovhoz hasonlóan sokat áldoz focira: jó patriótaként ő a tavaly UEFA-kupát nyerő Sahtar Donyeck tulajdonosa. Ahmetov cégeit a System Capital Management (SCM) csoportba tömöríti, amely szinte mindennel foglalkozik az acélipartól a bankszférán át a gyógyszergyártásig, újságot, rádió- és tévéadót ellenőriz, egyedülálló hatalmat birtokolva az ukrán piacon. A 43 esztendős Ahmetov 5,2 milliárdos vagyonával idén 148. a Forbes listáján, csaknem három és félmilliárd dollárral gazdagodva tavaly óta, s visszavéve első helyét a tavaly 2,6 milliárdjával is leggazdagabb ukránnak számító Viktor Pincsuktól.

 

Kazahsztán legnagyobb büszkesége a koreai származású, 45 esztendős Vlagyimir Kim, aki a világ tizedik legnagyobb réztermelőjét, a Kazakhmys-t elnökli, és 45%-ban tulajdonolja is. Kim jelenleg 247. a Forbes ranglistáján 3,7 milliárd dolláros vagyonával, alig megelőzve mögötte loholó honfitársát, a kirgiz és üzbég gyökerekkel rendelkező oligarchát, Alijan Ibragimovot (3.3 milliárd).

 

Cimkék: gazdaság
Országok: Ukrajna Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat