OROSZVILAG.HU


Öngól

  |  2012-06-10 07:48:18  |  
Gyóni Gábor

Öngól

Az orosz futballsikerek nevetségessé tehetik a gyülekezési törvényt

 Öngól

A lengyel-ukrán futball Eb nyitónapján az orosz labdarúgó válogatott lenyűgöző játékkal legyőzte Csehországot 4 – 1 arányban. A győzelem után mintegy 30 ezer moszkvai tódult ki az utcákra ünnepelni a válogatott sikerét.

Éppen azokban az órákban lépett életbe a drákói szigorúságú – miután Vlagyimir Putyin is aláírta a szerinte európai normáknak megfelelő – új orosz gyülekezési törvény. A törvény nemcsak aktuálpolitikai kihívásokra reagál, hanem az orosz hatalomgyakorlás (adminisztráció) hagyományainak megfelelően az is célja, hogy kiterjessze a hatalom kontrollját az állampolgárok fölött. A (közbeszédben is meg)vitatott gyülekezési törvényt élesen kritizálta az oroszországi ellenzék és jogvédő szervezetek is.

Az új törvény értelmében lényegében a polgárok minden jellegű – az adminisztratív szervekkel előre nem egyeztetett, és a „közlekedést zavaró” – csoportosulása szabálysértésnek minősül. A nem szankcionált akciókban részt vevő polgárokat 10-20 ezer rubeles (kb. 70-140 ezer forint) büntetéssel sújthatják. A június 9-től életbe lépő, aznap a Rosszijszkaja Gazetában publikált törvény szigorúan előírja és szabályozza a tüntetést szervezők felelősségét és legfőképpen felelősségre vonhatóságát (ám azt adott esetben a bíróság dönti el, ki számít szervezőnek!).

Azok a moszkvaiak, akik június 9-én hajnalban csoportosan az orosz labdarúgó válogatott győzelmét ünnepelték – megsértették a törvényt, hiszen előre be nem jelentett akcióban vettek részt, csoportosan, akadályozva a közlekedést és a polgárok nyugalmát. Most „csak” 30 ezren voltak, hiszen még csak az első meccset játszották le, még semmi nem dőlt el, még minden lehetséges...

De ha az orosz válogatott továbbra is ilyen parádés futballt játszik, mint a csehek (vagy azt megelőzően az olaszok) ellen, és – a jelenlegi esélyek szerint nagy valószínűséggel – továbbjut csoportjából, akkor nem 30 ezer, hanem legalább 300 ezer ember fog ünnepelni az utcákon, csoportosan, zavarva a közlekedést, előre be nem jelentve, és – horribile dictu! - kontroll nélkül.

A rendőrség valószínűleg nem fogja megbüntetni őket, azért, mert a nemzeti csapat győzelmét ünneplik, de egy ilyen több százezres népünnepély nevetségessé teheti az éppen most elfogadott gyülekezési törvényt. Gúnyt űzhet magából a hatalomból.

Öngól. 

Cimkék: Oroszország, gyülekezési törvény
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat